Νέα
  • ΓΔ: 1381.07 +1.13%
  • Τζίρος: 104,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Business as usual: Το 91% των δυτικών εταιρειών παραμένει στη Ρωσία - Ερευνα

Πηγή: AP

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μια σειρά από δυτικές εταιρείες είχαν σπεύσει να ανακοινώσουν την αποχώρησή τους από τη Ρωσία, ωστόσο η τωρινή πραγματικότητα αποδεικνύει ότι οι μπίζνες... παραμένουν μπίζνες και δεν επηρεάζονται από τις όποιες κυρώσεις.

Ενας μεγάλος αριθμός εταιρειών με έδρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη της G7 εξακολουθούν να λειτουργούν και να επενδύουν στη Ρωσία, σύμφωνα με έρευνα του ελβετικού πανεπιστημίου του St. Gallen και του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάπτυξης Διοίκησης.

Η μελέτη, υπό τον καθηγητή του πανεπιστημίου Simon Evenett και τον καθηγητή IMD Niccolò Pisani, αποκαλύπτει «μια πολύ περιορισμένη αποχώρηση των εταιρειών της ΕΕ και της G7» από τη Ρωσία, αμφισβητώντας το αφήγημα περί «μεγάλης φυγής» δυτικών εταιρειών από τη ρωσική αγορά μετά την εισβολή στην Ουκρανία. 

«Στην πραγματικότητα, πολλές εταιρείες αντιστάθηκαν στις πιέσεις από κυβερνήσεις, μέσα ενημέρωσης και ΜΚΟ για να εγκαταλείψουν τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία», αναφέρει η μελέτη.

Υπενθυμίζεται ότι στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας, μια σειρά δυτικών εταιρειών ανακοίνωσαν την αναστολή των δραστηριοτήτων τους στη χώρα και δεσμεύτηκαν να αποχωρήσουν από αυτήν.

Λιγότερες από το 9% αποχώρησαν 

Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, συνολικά 2.405 θυγατρικές που ανήκαν σε 1.404 εταιρείες της ΕΕ και της G7 δραστηριοποιούνταν στη Ρωσία, σύμφωνα με την έρευνα. Λιγότερο από το 9% αυτών των εταιρειών, που είχαν θυγατρικές στη Ρωσία πριν από την εισβολή, είχαν εκποιήσει τουλάχιστον μία θυγατρική στη χώρα μέχρι τον Νοέμβριο του 2022. Αυτά τα ποσοστά αποεπένδυσης μετά βίας άλλαξαν κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ανέφεραν οι καθηγητές.

Οι εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ σημείωσαν μεγαλύτερη έξοδο από τη Ρωσία (σχεδόν 18%), σε σύγκριση με όσες εδρεύουν σε ΕΕ (8,3%) και Ιαπωνία (15%).

Διαβάστε επίσης - Νταβός: Σε ποιους ισχυρούς... λείπει η Ρωσία - Οι χαμένοι του νέου status quo

Από τις εταιρείες της ΕΕ και της G7 που παραμένουν στη Ρωσία, το 19,5% είναι γερμανικές, το 12,4% είναι αμερικανικής ιδιοκτησίας και το 7% είναι ιαπωνικές πολυεθνικές εταιρείες.

«Αυτά τα ευρήματα θέτουν υπό αμφισβήτηση την προθυμία των δυτικών εταιρειών να αποσυνδεθούν από τη ρωσική αγορά», ανέφερε το πανεπιστήμιο στην ανακοίνωσή του. 

Οι ρωσικές επιχειρήσεις των εταιρειών έχουν τεθεί υπό στενό έλεγχο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Το Moral Rating Agency, ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε μετά την εισβολή για να εξετάσει το κατά πόσο οι εταιρείες υλοποιούν τις υποσχέσεις τους για έξοδό τους από τη Ρωσία, δημοσίευσε μια σειρά μελετών για δυτικές εταιρείες που, όπως ισχυρίζεται, εξακολουθούν να πωλούν τα προϊόντα τους στη χώρα.

Microsoft, Nestle και Ford

Η υπηρεσία επέκρινε πρόσφατα μια σειρά εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων της Microsoft Corp. (MSFT) και της Nestlé, για φερόμενη προμήθεια προϊόντων στη Ρωσία.

Σε δήλωσή του στο MarketWatch, ο ελβετικός κολοσσός τροφίμων Nestlé ανέφερε ότι από την έναρξη του πολέμου, η εταιρεία έχει «μειώσει δραστικά» το χαρτοφυλάκιό της στη Ρωσία. «Οι υπόλοιπες δραστηριότητές μας επικεντρώνονται στο να φέρουμε βασικά τρόφιμα στους ντόπιους», δήλωσε η εταιρεία.

«Αυτό ευθυγραμμίζεται με τον σκοπό μας να διασφαλίσουμε το βασικό δικαίωμα στην τροφή».

Τον Μάρτιο, λίγο αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία, η Microsoft ανακοίνωσε την αναστολή όλων των νέων πωλήσεων προϊόντων και υπηρεσιών στη Ρωσία. Τον Ιούνιο, ωστόσο, ανέφερε ότι μειώνει σημαντικά τις δραστηριότητές της στη χώρα, αλλά θα τηρήσει τις συμβάσεις που έχει υπογράψει με τους πελάτες της στη Ρωσία, σύμφωνα με το Reuters.

Τον Οκτώβριο, η Ford Motor Co. (F) ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Ρωσία, όπου προηγουμένως είχε αναστείλει τις υποχρεώσεις της, με την πώληση του μειοψηφικού της μεριδίου σε μια κοινοπραξία για την κατασκευή εμπορικών φορτηγών. 

«Οι μετοχές της Ford θα μεταφερθούν στην Κοινοπραξία για ονομαστική αξία», δήλωσε η εταιρεία τον Οκτώβριο. Η Ford διατηρεί το δικαίωμα επαναγοράς των μετοχών εντός πενταετίας εάν αλλάξει η παγκόσμια κατάσταση, πρόσθεσε.

Ο ιδρυτής της Moral Rating Agency επέκρινε αυτό που περιέγραψε ως «ρήτρα διαφυγής» στη συμφωνία πώλησης, που επιτρέπει στη Ford να πάρει πίσω το μερίδιο.

Και 10ο πακέτο μέτρων από την ΕΕ

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ τα πιο σκληροπυρηνικά μέλη της ΕΕ, όπως η Πολωνία και η Λιθουανία, ζητούν δέκατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το πακέτο εκτιμάται πως θα δρομολογηθεί μέσα στον ερχόμενο μήνα, στοχοποιώντας για πρώτη φορά  την πυρηνική βιομηχανία της χώρας. Παράλληλα θα αποφασιστούν και νέα μέτρα κατά της Λευκορωσίας.

Πρόθεση της Ευρώπης είναι να… τιμήσει την θλιβερή επέτειο από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου, με μια νέα επίθεση κατά του Κρεμλίνου. Για τον σκοπό αυτό βρίσκεται ήδη στα σκαριά το 10ο πακέτο των κυρώσεων, που θα πρέπει να έχει επιβληθεί πριν την επέτειο.

Ημερομηνία-κλειδί είναι και η σύνοδος ΕΕ-Ουκρανία, στις 3 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν κυρίως θέματα που έχουν να κάνουν με τη στήριξη της χώρας και την ανοικοδόμηση της, όμως το Κίεβο πιέζει και για νέες αντιρωσικές κινήσεις.

Με πληροφορίες από marketwatch

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ