Νέα
  • ΓΔ: 1033.02 -0.04%
  • Τζίρος: 87,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

BNP Paribas: Πράσινη στροφή με μείωση κατά 80% της χρηματοδότησης σε project πετρελαίου

Πηγή: AP

Σε δραστική περικοπή της χρηματοδότησης προς νέα project πετρελαίου ανακοίνωσε πως προχωρά η γαλλική τράπεζα BNP Paribas, αυξάνοντας παράλληλα τα κονδύλια για έργα ΑΠΕ, αναβαθμίζοντας έτσι τους στόχους της πράσινης στρατηγικής της. 

Ο γαλλικός τραπεζικός όμιλος είχε ήδη θέσει στόχο να μειώσει τα χρήματα που θα διαθέτει για τη χρηματοδότηση έργων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 25% μέχρι το 2025. Όμως, σήμερα αναθέωρησε τον στόχο αυτό ανεβάζοντας το ποσοστό αυτό για τα έργα πετρελαίου στο 80% μέχρι το 2030. 

Μέχρι και τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου η τράπεζα είχε εγκρίνει χρηματοδοτήσεις ύψους 5,3 δισ. ευρώ για project εξόρυξης πετρελαίου, ένα ποσό που πλέον θα κατέβει κάτω από το 1 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη της δεκαετίας. Επίσης είχε δρομολογήσει 12,1 δισ. ευρώ για τον κλάδο διύλισης, 5 δισ. ευρώ για φυσικό αέριο και 1,3 δισ. για project άνθρακα. 

Συνολικά μιλάμε για χρηματοδοτήσεις ύψους 23,7 δισ. ευρώ προς τα ορυκτά καύσιμα, ήτοι χαμηλότερα από τα 28,2 δισ. που έχουν δρομολογηθεί για έργα ΑΠΕ και καθαρής ενέργειας. 

Κάθετη αύξηση των χρημάτων για ΑΠΕ

Το τελευταίο ποσό, εξάλλου, θα αυξηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο του αναθεωρημένου σχεδίου της τράπεζας. Συγκεκριμένα, ο στόχος είναι πάνω από το 80% των συνολικών κονδυλίων για τον κλάδο παραγωγής ενέργειας να διατίθεται μελλοντικά μόνο σε έργα καθαρής ενέργειας. Μάλιστα, μέχρι το 2030 ο στόχος είναι η δρομολόγηση 40 δισ. ευρώ για τη στήριξη προγραμμάτων και έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Η ανακοίνωση, πάντως, της γαλλικής τράπεζας δεν είναι στο χρονικό αυτό σημείο τυχαία, καθώς τρεις ακτιβιστικές οργανώσεις είχαν ανακοινώσει την πρόθεση τους να κινηθούν νομικά εναντίον της, καταθέτοντας αγωγή για παραβίαση των δεσμεύσεων που είχε κάνει για την ενίσχυση της πράσινης στρατηγικής της. Μάλιστα, είχαν δώσει περιθώριο στην τράπεζα μέχρι την Πέμπτη να αλλάξει ρότα, όπως και έκανε.. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ