Νέα
  • ΓΔ: 1026.56 +0.18%
  • Τζίρος: 41,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΕ: Θεαματική συρρίκνωση για τα εταιρικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

Πηγή: AP

Με την έναρξη της νέας χρονιάς έχει αρχίσει να καλλιεργείται ένα κλίμα αισιοδοξίας πως η τροχιά επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας θα είναι καλύτερη από ότι αναμενόταν, αποφεύγοντας ίσως και το σενάριο υποχώρησης σε ύφεση. Ειδικά η Γερμανία φαίνεται τελικά πως θα αποφύγει το τέλμα της ύφεσης, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως η πίεση προς την αγορά και τις επιχειρήσεις της περιοχής έχει καταλαγιάσει με φόντο την επιβράδυνση της δραστηριότητας και την υποχώρηση της κατανάλωσης.

Η εικόνα θα γίνει πιο σαφής τις επόμενες ημέρες, καθώς θα ξεδιπλώνονται οι ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου από τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Όμως, οι προβλέψεις δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες.

Η Refinitiv στους υπολογισμούς της εκτίμησε ότι τα έσοδα των μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων θα αυξηθούν κατά μέσο όρο μόλις κατά 0,9% για το τέταρτο τρίμηνο, σημειώνοντας έτσι μια εντυπωσιακή… βουτιά σε σχέση με το 27,4% της αύξησης του τρίτου τριμήνου.

Στα επίπεδα αυτά θα καταγράψουν το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το τέταρτο τρίμηνο του 2000.

Όσον αφορά τα κέρδη, η εταιρεία αναλύσεων «βλέπει» μέσο όρο κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις του πανευρωπαϊκού δείκτη STOXX 600 μόλις στο 9,5%.

Μάλιστα, όταν εξαιρούνται οι επιχειρήσεις του ενεργειακού κλάδου, ο εκτιμώμενος μέσος όρος κερδοφορίας πέφτει σχεδόν στο μισό, στο 4,6% με μέσο όρο βελτίωσης των εσόδων μόλις κατά 0,3%.

Βεβαίως, οι χλιαρές αυτές προοπτικές δεν έχουν εμποδίσει μια δυναμική ανάκαμψη του δείκτη STOXX 600 μετά το δύσκολο 2022. Με τα κέρδη του για το μήνα να κυμαίνονται στο 6,5%, ο δείκτη καταγράφει τον καλύτερο Ιανουάριο από το 2015. Όμως, αυτό στηρίζεται περισσότερο στις εκτιμήσεις πως οι οικονομίες θα κινηθούν καλύτερα, επιτρέποντας και στις επιχειρήσεις να αναρρώσουν μετά το «μαύρο» 2022.

Το πρώτο μεγάλο κύμα ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων στην Ευρώπη αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ