Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΗΠΑ: Ανάπτυξη 2,9% στο δ' τρίμηνο του 2022 - Ενδείξεις επιβράδυνσης στα τέλη του έτους

Με εύρωστο ρυθμό αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία το δ’ τρίμηνο του 2022 καθώς οι καταναλωτές αύξησαν τις δαπάνες τους για αγορές αγαθών, αλλά η δυναμική της φαίνεται ότι επιβραδύνθηκε σημαντικά προς τα τέλη του έτους, με τα υψηλότερα επιτόκια να περιορίζουν τη ζήτηση.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,9%, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του υπουργείου Εμπορίου, έναντι αύξησης 3,2% στο γ’ τρίμηνο και 2,6% που περίμεναν οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το Reuters.

Πρόβλεψη για ύφεση στο β' εξάμηνο 2023

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι περιμένουν μία ήπια ύφεση της αμερικανικής οικονομίας στο β’ εξάμηνο του 2023 σε σχέση με ανάλογες υφέσεις στο παρελθόν.

Οι λιανικές πωλήσεις εξασθένισαν πολύ τους δύο τελευταίους μήνες, ενώ ο μεταποιητικός τομέας φαίνεται ότι ακολουθεί τον στεγαστικό στην ύφεση.

Αν και η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, το επιχειρηματικό κλίμα συνεχίζει να υποχωρεί, κάτι που μπορεί τελικά να πλήξει τις προσλήψεις.

Ανάπτυξη 2,1% στο σύνολο του 2022

Η εύρωστη ανάπτυξη στο β’ εξάμηνο ανέτρεψε τη συρρίκνωση κατά 1,1% του α’ εξαμήνου, ενώ στο σύνολο του 2022 το ΑΕΠ αυξήθηκε 2,1% έναντι αύξησης 5,9% το 2021.

Η Fed αύξησε πέρυσι το βασικό επιτόκιό της κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες, από σχεδόν μηδενικά επίπεδα σε ένα εύρος 4,25% - 4,50%, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2007.

Η κατανάλωση, στην οποία αντιστοιχούν πάνω από δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, ήταν ο κύριος μοχλός της ανάπτυξης, αντανακλώντας κυρίως την αύξηση της δαπάνης για αγαθά στην αρχή του τριμήνου, η οποία βασίσθηκε στην ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας και στις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η ζήτηση, ωστόσο, για διαρκή καταναλωτικά αγαθά, τα οποία αγοράζονται κυρίως με δανεισμό, εξασθένισε και ορισμένα νοικοκυριά, ιδιαίτερα αυτά με χαμηλά εισοδήματα, εξάντλησαν τις αποταμιεύσεις τους. Οι επιχειρηματικές δαπάνες έχασαν επίσης κάποια δυναμική στο τέλος του 2022.

Συγκρατημένη αισιοδοξία ορισμένων οικονομολόγων

Παρά τις ξεκάθαρες ενδείξεις για εξασθένιση της οικονομίας στην αλλαγή του χρόνου, ορισμένοι οικονομολόγοι είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η οικονομία θα γλιτώσει μία ύφεση, σημειώνοντας μόνο μία επιβράδυνση, με τους κλάδους να υποχωρούν διαδοχικά και όχι ταυτόχρονα.

Οι οικονομολόγοι αυτοί υποστηρίζουν ότι η νομισματική πολιτική λειτουργεί με μικρότερη χρονική υστέρηση σε σχέση με το παρελθόν λόγω της προόδου στην τεχνολογία και της διαφάνειας της Fed, με συνέπεια, όπως σημειώνουν, οι χρηματοπιστωτικές αγορές και η πραγματική οικονομία να προκαταβάλλουν τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι επενδύσεις στον στεγαστικό τομέα μειώθηκαν για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο, το μεγαλύτερο σερί από την κατάρρευση της φούσκας στην αγορά ακινήτων που προκάλεσε η μεγάλη ύφεση, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να σταθεροποιείται.

Τα στεγαστικά επιτόκια έχουν πτωτική τάση καθώς η Fed επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης του επιτοκίου της.

Στοιχεία του υπουργείου Εργασίας έδειξαν ότι οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 6.000 στις 186.000 την περασμένη εβδομάδα.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ