Νέα
  • ΓΔ: 1262.71 +0.36%
  • Τζίρος: 89,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία: Απορρίπτει τις προτάσεις για κοινή έκδοση νέου χρέους από την ΕΕ

Πηγή: AP Images

To γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέρριψε κατηγορηματικά σήμερα προτάσεις για νέα έκδοση κοινού χρέους από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημειώνοντας ότι μία τέτοια κίνηση - την οποία στηρίζουν οι πρόεδροι της Γαλλίας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Εμανουέλ Μακρόν και Σαρλ Μισέλ - δεν χρειάζεται και ότι θα έστελνε λάθος μήνυμα στις αγορές.

«Σε εποχές αύξησης των επιτοκίων και υψηλού πληθωρισμού, η ΕΕ πρέπει να στέλνει μηνύματα δημοσιονομικής σταθερότητας, όχι νέων μέσων χρέους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Σύμφωνα με αυτή, η έκδοση χρέους στο πλαίσιο αυτό θα οδηγούσε στην απώλειας εμπιστοσύνης από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και θα εξουδετέρωνε τη σφιχτή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία στοχεύει στην τιθάσευση του πληθωρισμού.

Υπάρχουν αδιάθετοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης

Το γερμανικό υπουργείο υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται να εκδοθεί νέο χρέος καθώς υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Μόνο ένα ποσοστό των κεφαλαίων που είναι διαθέσιμα μέσω του ΄Next Generation EU’ έχουν χρησιμοποιηθεί», σημείωσε.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, έχει ξεκαθαρίσει πως πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά αδιάθετα χρήματα της ΕΕ – πάνω από 200 δις. ευρώ – από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν πρώτα πριν από τις όποιες συζητήσεις για νέα χρηματοδότηση.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων για την επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Φεβρουάριο, τα οποία είναι σε γνώση του Reuters, δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα στηρίξουν μία νέα χρηματοδότηση από την ΕΕ για τις επιχειρήσεις πράσινης ενέργειας, ώστε να αντισταθμισθούν οι επιχορηγήσεις που δίνουν οι ΗΠΑ και η Κίνα, και θα αναμένουν από την Κομισιόν να παρουσιάσει σχέδιο για ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο στήριξης των επενδύσεων.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ έσπευσαν να υποβαθμίσουν το προσχέδιο καθώς με την τρέχουσα μορφή του, θα έδειχνε ότι η Γερμανία και άλλες χώρες του Βορρά είναι έτοιμες να αποσύρουν τις ενστάσεις τους από την κοινή έκδοση νέων κεφαλαίων.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ