Νέα
  • ΓΔ: 1220.89 +1.51%
  • Τζίρος: 139,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΝΤ: Στα σκαριά νέο μέγα πακέτο στήριξης της Ουκρανίας - Τι περιλαμβάνει

Πηγή: AP

Ένα νέο πολυετές πακέτο στήριξης για την Ουκρανία ύψους περίπου 16 δισ. δολαρίων επεξεργάζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της χώρας και να δημιουργήσει τη βάση για ένα νέο γύρο διεθνούς χρηματοδότησης προς το Κίεβο, καθώς η Ρωσία από την πλευρά της φαίνεται πως προετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο.

Στόχοι και προϋποθέσεις

Πάντως, η δρομολόγηση του πακέτου θα εξαρτηθεί από αρκετούς παράγοντες, ξεκινώντας από τη στήριξη των μελών του G7 και τη συνεργασία των έτερων δωρητών και πιστωτών της χώρας, καθώς μέγα ζητούμενο είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της Ουκρανίας.

Επίσης, θα απαιτήσει τροποποίηση των κανόνων δανειοδότησης του Ταμείου δεδομένου πως θα απευθύνεται προς μια εμπόλεμη χώρα, αν και η κυβέρνηση του Κιέβου θα πρέπει και πάλι να δεσμευτεί για την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων και πολιτικών.

Στόχος, πάντως, είναι το πρόγραμμα να είναι 3ετές ή 4ετές, ύψους από 14 έως 16 δισ. δολάρια, με πρώτη ετήσια δόση γύρω στα 5 με 7 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, οι διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει με στόχο το πακέτο να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ώστε η πρώτη δόση να μπορεί να δρομολογηθεί ίσως και από τον Απρίλιο.

Το σχέδιο Β

Πάντως, αν το πλάνο δεν λάβει το πράσινο φως από τα κράτη μέλη του ΔΝΤ, το εναλλακτικό σχέδιο είναι το Ταμείο να στηρίξει την Ουκρανία με ένα μικρότερο πακέτο ύψους 1,3 δισ. δολαρίων από τα κονδύλια της εργαλειοθήκης του Rapid Financing Instrument. Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως το Ταμείο θεωρεί ότι η χώρα χρειάζεται περισσότερα χρήματα και μάλιστα επειγόντως.

Μόλις τον περασμένο μήνα, η αξιολόγηση του Ταμείου υπολόγισε ότι οι ανάγκες της Ουκρανίας για εξωτερική βοήθεια θα ξεπεράσουν φέτος τα 39,5 δισ. δολάρια. Το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, στις αρχές Ιανουαρίου, δήλωσε πως το μηνιαίο έλλειμμα του προϋπολογισμού θα κυμανθεί φέτος στα 3,5 δισ. δολάρια, ήτοι συνολικά περίπου 42 δισ. δολάρια.

Στις ανάγκες αυτές θα πρέπει να προστεθούν τα επιπλέον κονδύλια που θα απαιτηθούν για την επισκευή των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών της χώρας που έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές και θα συνεχίσουν να έχουν μεγάλες ανάγκες, καθώς οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται ασταμάτητα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς η επισκευή μόνο των ζημιών αυτών απαιτούν περίπου 8 δισ. δολάρια.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ