Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Η «καυτή» εβδομάδα των κεντρικών τραπεζών - Ομοβροντία από Fed, ΕΚΤ και BoE

Πηγή: Associated Press

Κατευθείαν στα… βαθιά θα πέσουν οι αγορές με την έναρξη του νέου μήνα, καθώς η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε απαιτεί γερές… αντοχές προκειμένου να διαχειριστούν και να «χωνέψουν» τα νέα που τους επιφυλάσσουν οι μεγάλες διεθνείς κεντρικές τράπεζες. Πραγματικά, μέσα στην εβδομάδα συνεδριάζουν τόσο η αμερικανική Federal Reserve όσο επίσης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας κυριαρχώντας έτσι στην ατζέντα και την οικονομική επικαιρότητα της εβδομάδας.  

Το ζητούμενο για όλες το ίδιο. Αν οι τάσεις υποχώρησης που εμφανίζει ο πληθωρισμός τους αφήνουν περιθώρια, όχι βέβαια να σηκώσουν… χειρόφρενο, διότι κάτι τέτοιο δεν τίθεται καν προς συζήτηση ακόμη, αλλά να υιοθετήσουν έναν πιο μετριοπαθή ρυθμό αύξησης των επιτοκίων φέρνοντας έτσι πιο κοντά τον τερματισμό της πορείας σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής τους. 

Διαβάστε και: ΗΠΑ: Ο παράγοντας που μπορεί να εκτροχιάσει την οικονομία οδηγώντας σε βαθιά ύφεση

Πρεμιέρα με Fed

Την αυλαία ανοίγει την Τετάρτη η Fed, η οποία εκτιμάται πως θα μας κάνει… ποδαρικό κατεβάζοντας κι άλλο ρυθμό στην πορεία αύξησης των επιτοκίων. Συγκεκριμένα εκτιμάται πως θα ανεβάσει τα επιτόκια μόλις κατά 25 μονάδες βάσης με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στο εύρος του 4,5% με 4,75%.

Πηγή: Associated Press

Την κατεύθυνση, εξάλλου, αυτή έχουν «δείξει» με δηλώσεις τους αρκετά μέλη του συμβουλίου, όπως ο Πάτρικ Χάρκερ της Phladelphia Fed, επισημαίνοντας τα σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, παρά το γεγονός πως δεν λείπουν βέβαια και οι πιο επιφυλακτικές φωνές.

Σε κάθε περίπτωση, το debate στο διήμερο συμβούλιο δεν αναμένεται να επικεντρωθεί τόσο στο πόσο θα αυξηθούν αυτή τη φορά τα επιτόκια, αλλά κυρίως το πόσο ψηλά ακόμη θα κινηθούν. Κι αυτό διότι ο συνδυασμός της πτωτικής τροχιάς των τιμών και της πίεσης που δέχεται η οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη έχει ανοίξει αναπόφευκτα τη συζήτηση για το πότε θα επέλθει η παύση της πολιτικής σύσφιγξης και στο που θα διαμορφωθεί το ταβάνι των επιτοκίων.

Αρκετά στελέχη στις δηλώσεις τους έχουν ξεκαθαρίσει πως, πέρα από την εικόνα στο μέτωπο των τιμών, θέλουν να δουν πρώτα παραπάνω ενδείξεις ότι οι ανισορροπίες στην αγορά εργασίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης έχουν διορθωθεί. Εξάλλου, η υπερθέρμανση στην αγορά εργασίας κρατά ψηλά τους μισθούς αποτελώντας πηγή τροφοδότησης των πληθωριστικών πιέσεων.

Πραγματικά, παρά την πίεση της οικονομικής επιβράδυνσης που αποτυπώνεται και στο κύμα των απολύσεων κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο, η αγορά εργασίας παραμένει ιδιαίτερα ανθεκτική. Μάλιστα, η κρίσιμη αυτή εβδομάδα θα «κλείσει» και με τη δημοσίευση της νέας έκθεσης για την απασχόληση στις ΗΠΑ που θα έρθει να «κουμπώσει» στις επισημάνσεις που θα έχει ήδη κάνει το συμβούλιο.

Οι εκτιμήσεις είναι πως, για τον Ιανουάριο, η έκθεση θα καταγράφει μικρή επιβράδυνση στο ρυθμό των προσλήψεων, στις 185.000 έναντι 223.000 το Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει πως η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 3,6%, ήτοι σταθερά κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πενήντα χρόνων.

Όσον αφορά το μέσο ωρομίσθιο εκτιμάται πως με ρυθμό αύξησης στο 4,3% παρουσίασε μεν μια υποχώρηση, αλλά όχι στα επίπεδα που θα ήθελαν τα «γεράκια» της Fed. Αυτό τους βάζει σε ένα προφανές δίλημμα, αν και το πιθανότερο είναι πως θα αποφύγουν να δώσουν συγκεκριμένες αποφάσεις τώρα ή να δεσμευτούν σε ένα χρονοδιάγραμμα μεταθέτοντας τα δύσκολα για το επόμενο συμβούλιο, το Μάρτιο.

Η σκυτάλη στην ΕΚΤ

Το τοπίο μοιάζει πιο ομιχλώδες στη Φρανκφούρτη, καθώς οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα έχουν βαθύνει τις τελευταίες ημέρες, αν λάβουμε υπόψη τις δημόσιες δηλώσεις που έχουν γίνει.

Οι traders ποντάρουν σε δύο συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ξεκινώντας από την ερχόμενη Πέμπτη, τις οποίες θα ακολουθήσουν πιθανότατα μια ακόμη, πιο μετριοπαθής, αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης το Μάιο. Όμως, παρεκκλίσεις από το σενάριο αυτό δεν θα πρέπει να αποκλειστούν.

Διαβάστε και: ΕΚΤ: Κονταροχτυπιούνται ήδη γεράκια και περιστέρια - Στις 2 Φεβρουαρίου το επόμενο συμβούλιο

Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ έχει αποφασίσει να τηρήσει σκληρή στάση το τελευταίο διάστημα προκειμένου να «κόψει» τη διάθεση των μετριοπαθών. Στις δηλώσεις της, ειδικά στο Νταβός, ξεκαθάρισε πως ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός και πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση, Ανάλογη στάση έχουν κρατήσει και τα γνωστά «γεράκια» του συμβουλίου, όπως ο Ολλανδός Κλάας Νοτ.

Τα περιστέρια θεωρούν πως τα ενθαρρυντικά στοιχεία που έχουν ήδη καταγραφεί με την τάση αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων αφήνουν χώρο για πιο μετριοπαθή σταθερά βήματα στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής. Όμως, και τα γεράκια από την πλευρά τους προτάσσουν το γεγονός ότι η πίεση στην οικονομία δεν είναι τόσο σοβαρή όσο αναμενόταν και πως η όποια ύφεση θα είναι σύντομη και ρηχή.

Μάλιστα, κάποιοι οικονομολόγοι, όπως της Goldman Sachs δεν βλέπουν πλέον καν ύφεση της Ευρωζώνης, αλλά επιβράδυνση, στηρίζοντας την αναθεώρηση τους στον σχετικά ήπιο χειμώνα και την απομάκρυνση των χειρότερων σεναρίων για την ενεργειακή κρίση και ανασφάλεια.

«Θεωρώ δεδομένη μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, όμως το πώς θα το επικοινωνήσει αυτό η ΕΚΤ θα είναι ζωτικής σημασίας» ανέφερε σε σημείωμα του ο Κάρστεν Μπρέσκι της ING, εξηγώντας ωστόσο πως τα επόμενα βήματα από δω και πέρα, πόσο γρήγορα και πόσο μακριά θα κινηθεί τελικά η ΕΚΤ δεν είναι ακόμη βέβαιο.  

Η πλειονότητα των αναλυτών, πάντως, θεωρεί πως το ταβάνι των ευρωεπιτοκίων θα διαμορφωθεί στο 3,3%, ήτοι δηλαδή χαμηλότερα από το 3,5% που περίμεναν μέχρι πριν λίγους μήνες, ενώ δεν λείπουν οι φωνές που «βλέπουν» την πρώτη μείωση(!) των επιτοκίων πριν τα τέλη της χρονιάς.

Βλέπει το τέλος του δρόμου η BoE

Το πιο εύκολο έργο έχει, μάλλον, η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επόμενα βήματα της να φαντάζουν καλύτερα διαμορφωμένα λόγω της εικόνας στα μακροοικονομικά δεδομένα. Η βρετανική οικονομία είναι ο αδύναμος κρίκος μεταξύ των ανεπτυγμένων κρατών και η προοπτική μιας παρατεταμένης ύφεσης, σε σχεδόν ιστορικά, επίπεδα μέχρι το 2024, σημαίνει πως οι παρεμβάσεις της έχουν πιθανότατα ήδη ημερομηνία λήξης.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, που συνεδριάζει όπως και η ΕΚΤ στις 2 Φεβρουαρίου, εκτιμάται πως θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τώρα και κατά 25 μονάδες το Μάρτιο και μετά θα… σηκώσει χειρόφρενο.

Εξάλλου, ήταν και η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που άνοιξε το χορό της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, από το Δεκέμβριο του 2021, προσθέτοντας μέχρι τώρα 340 μονάδες βάσης στα επιτόκια της.

Βεβαίως, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να παραμένει πολύ μακριά από το επιθυμητό όριο του 2%, πάνω από πέντε φορές ψηλότερα, γεγονός που προφανώς δεν αρέσει στην κεντρική τράπεζα. Ωστόσο, τα στελέχη της προτιμούν πλέον να αντλήσουν  αισιοδοξία από το γεγονός πως επιτέλους ο δείκτης έχει αρχίσει να παίρνει την κατιούσα, σημάδι ότι επιτέλους αντιδρά στην πολύμηνη σφιχτή νομισματική πολιτική.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για το Δεκέμβριο έδειξαν ότι οι τιμές υποχώρησαν στο 10,5% σε ετήσια βάση, που είναι μεν πολύ υψηλό ποσοστό, αλλά χαμηλότερο από τα επίπεδα του Νοεμβρίου και του Οκτωβρίου, όταν ο δείκτης είχε «αγγίξει» ρεκόρ 41 ετών στο 11,1%.   

Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν η BoE θα ολοκληρώσει τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων, το Μάρτιο, στο 4,25% και πιθανότατα θα τα κρατήσει ψηλά για αρκετό καιρό ακόμη. Τα βρετανικά επιτόκια έχουν να βρεθούν πάνω από το όριο του 4% από τα τέλη του 2008!  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ