Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τεχνολογικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Μπλόκο στις εξαγωγές προς τη Huawei

Huawei / Πηγή: AP
Huawei / Πηγή: AP

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει σταματήσει να εγκρίνει άδειες σε αμερικανικές εταιρείες για εξαγωγές προς στον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Huawei, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να αυστηροποιεί τους κανόνες της για τις εξαγωγές αμερικανικής τεχνολογίας στην Κίνα.

Η Ουάσιγκτον έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τη Huawei πως αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και ότι συνεργάζεται με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Τόσο η εταιρεία όσο και η κινεζική κυβέρνηση έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ειδοποίησε αμερικανικές εταιρείες ότι δεν θα εκδίδει πλέον άδειες για εξαγωγές αμερικανικής τεχνολογίας στην Huawei, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η κίνηση έρχεται καθώς η Ουάσιγκτον κινείται προς την πλήρη απαγόρευση της πώλησης αμερικανικής τεχνολογίας στον κινεζικό γίγαντα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αναφέρει το εφημερίδα.

«Συνεργαζόμενοι στενά με τους διυπηρεσιακούς μας εταίρους ελέγχου εξαγωγών στα υπουργεία Ενέργειας, Άμυνας και Πολιτείας, αξιολογούμε συνεχώς τις πολιτικές και τους κανονισμούς μας και επικοινωνούμε τακτικά με εξωτερικούς ενδιαφερόμενους», δήλωσε στο BBC εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

«Δεν σχολιάζουμε συνομιλίες ή συζητήσεις για συγκεκριμένες εταιρείες», πρόσθεσαν.

Τεχνολογικός πόλεμος

Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε να αυστηροποιεί τους περιορισμούς απέναντι στην Huawei, καθώς οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου αυξήθηκαν σχετικά με την Ταϊβάν, όπου κατασκευάζονται τα περισσότερα τσιπ υπολογιστών στον κόσμο.

Τον Οκτώβριο, ο υφυπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ για τη Βιομηχανία και την Ασφάλεια Άλαν Εστέβες είπε ότι «το περιβάλλον απειλής αλλάζει πάντα».

«Κάνουμε κατάλληλα ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε την εθνική μας ασφάλεια και να αποτρέψουμε την απόκτηση ευαίσθητων τεχνολογιών με στρατιωτικές εφαρμογές από τον στρατό, τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», πρόσθεσε.

Για αρκετά χρόνια, η Huawei με έδρα τη Shenzhen είναι αντιμέτωπη με αμερικανικούς περιορισμούς στις εξαγωγές σε προϊόντα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού υψηλής ταχύτητας πέμπτης γενιάς (5G) και τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης.

Το 2019, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ πρόσθεσαν την εταιρεία στη λεγόμενη «λίστα οντοτήτων». Σημαίνει ότι οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να λάβουν άδεια από την κυβέρνηση για να εξάγουν ή να μεταφέρουν κάποιες τεχνολογίες, κυρίως λόγω ανησυχιών ότι θα χρησιμοποιηθούν από τον κινεζικό στρατό.

Ωστόσο, από τότε έχουν χορηγηθεί άδειες σε ορισμένες αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων της Intel και της Qualcomm, για να προμηθεύουν την Huawei με τεχνολογία που δεν σχετίζεται με το 5G.

Με πληροφορίες από BBC

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ