Νέα
  • ΓΔ: 1258.17 +0.60%
  • Τζίρος: 160,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ExxonMobil: «Χρυσό» το 2022 με κέρδη-ρεκόρ ύψους 55,7 δισ. δολαρίων

«Χρυσό» αποδείχτηκε κυριολεκτικά για τις Big Oil το 2022, όπως αποδεικνύεται από τη ροή των ολοκληρωμένων στοιχείων των μεγάλων ομίλων του κλάδου. Στη σειρά προστέθηκε και ο αμερικανικός κολοσσός της ExxonMobil, που επίσης ανακοίνωσε οικονομικές επιδόσεις που… ζαλίζουν, καθώς τα κέρδη του για τη χρονιά έφτασαν συνολικά τα 55,7 δισ. δολάρια.

Βέβαια, το τέταρτο τρίμηνο υπέστη μια επιβράδυνση στην κερδοφορία της λόγω της πτώσης των διεθνών πετρελαϊκών τιμών, αλλά και της επιβάρυνσης που υπέστη από τους νέους φόρους που δρομολόγησε η Ευρώπη στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών.

Το έκτακτο ευρωπαϊκό τέλος κόστισε στον αμερικανικό γίγαντα 1,3 δισ. δολάρια και δεν είναι τυχαίο ότι ήταν και η πρώτη εταιρεία που στράφηκε στα δικαστήρια κατά του φόρου, με το επιχείρημα ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ δεν είχε δικαίωμα να επιβάλει ένα τέτοιο τέλος.

Τα κέρδη του ομίλου για το τελευταίο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 12,75 δισ. δολάρια, έναντι των 13,7 δισ. που περίμεναν οι αναλυτές. Όμως, η επίδοση αυτή δεν τον εμπόδισαν να καταγράψει κέρδη-ρεκόρ για τη χρονιά.

Άλλωστε, είχε προηγηθεί ένα τρίτο τρίμηνο με επίσης κέρδη-ρεκόρ στα 19,7 δισ. δολάρια!

Ράλι της μετοχής

Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο διευθύνων σύμβουλος, Ντάρεν Γουντς, παραδέχτηκε ότι η τεξανή εταιρεία επωφελήθηκε τα μέγιστα από τις ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές, αλλά και τις επενδύσεις που είχε κάνει τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της και τις αποδόσεις για τους μετόχους.

Επιβεβαίωσε δε, το μεγάλο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών που είχε ανακοινώσει το Δεκέμβριο, ύψους 50 δισ. δολαρίων για την επόμενη διετία.

Ήδη με την ανακοίνωση αυτή, τον περασμένο μήνα, το ανοδικό ράλι της μετοχής επιταχύνθηκε, με αποτέλεσμα τα κέρδη της να κυμαίνονται στο 50% μέσα σε ένα χρόνο. Συγκριτικά, το ίδιο διάστημα, ο δείκτης S&P 500 μετρά απώλειες ύψους 11%.

Συνολικά, οι ενεργειακές μετοχές ήταν οι πιο κερδισμένες της περσινής χρονιάς, αντανακλώντας την ισχυρή κερδοφορία των εταιρειών του κλάδου. Μόλις προ ημερών και η έτερη κορυφαία αμερικανική πετρελαϊκή, η Chevron, ανακοίνωσε επίσης κέρδη-ρεκόρ για την περσινή χρονιά στα 35,5 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του κλάδου, τα κέρδη των Big Oil αναμένεται συνολικά να φτάσουν σε νέα ιστορικά υψηλά, στα 91 δισ. δολάρια ξεπερνώντας έτσι κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ των 71 δισ. δολαρίων που χρονολογείται από το 2012.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ