Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

GM: Κολοσσιαία επένδυση σε ορυχείο λιθίου - Κλιμακώνεται η μάχη της ηλεκτροκίνησης

Πηγή: AP

Στη μάχη για τη διασφάλιση των απαραίτητων πρώτων υλών, όπως είναι βέβαια το λίθιο, μπορεί να κριθεί τελικά η μάχη μεταξύ των μεγάλων βιομηχανιών αυτοκινήτου για την κατάκτηση των πρώτων θέσεων στην ηλεκτροκίνηση. Για το λόγο αυτό η General Motors επέλεξε να προχωρήσει σε μια μεγάλη επένδυση σε ένα ορυχείο λιθίου, προκειμένου να έχει πρόσβαση απευθείας στην… πηγή.

Όπως έγινε γνωστό, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία θα επενδύσει 650 εκατ. δολάρια στο ορυχείο λιθίου Thacker Pass, που βρίσκεται στην πολιτεία της Νεβάδα. Πρόκειται μακράν για τη μεγαλύτερη τέτοια επένδυση που έχει γίνει μέχρι σήμερα από εταιρεία του κλάδου αυτοκινήτου.

Το ορυχείο που ανήκει στη Lithium America θα ξεκινήσει παραγωγή από το δεύτερο εξάμηνο του 2026, με τα κονδύλια που προσέφερε η GM να της προσφέρουν αποκλειστική πρόσβαση στο πολύτιμο χημικό στοιχείο.

Η εταιρεία θα προσφέρει 320 εκατ. δολάρια μέσα στη χρονιά και άλλα 330 εκατ. δολάρια το 2024 για τη διασφάλιση ποσότητας λιθίου που θα είναι αρκετή για την παραγωγή έως και 1 εκατ. οχημάτων EV το χρόνο.

Με τη μάχη της ηλεκτροκίνησης να αποτελεί το νέο στοίχημα για τον κλάδο, όλες οι εταιρείες αυτοκινήτου έχουν αναζητήσει τρόπους να διασφαλίσουν ποσότητες λιθίου, όπως και νικέλιου και κοβάλτιου, που είναι απαραίτητες για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων. Όμως, το deal που διασφάλισε η GM ανεβάζει τον πήχη και αυξάνει την πίεση που δέχονται οι ανταγωνίστριες εταιρείες.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι τιμές των χημικών αυτών στοιχείων και μετάλλων έχουν αυξηθεί κάθετα. Ειδικά η τιμή του λιθίου έχει ανέβει κατά πάνω από δέκα φορές από τις αρχές του 2021, γεγονός που οφείλεται τόσο στην αυξημένη

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ