Νέα
  • ΓΔ: 1244.75 +2.16%
  • Τζίρος: 137,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πάουελ - Fed: Εχουμε δρόμο μπροστά μας - Ερχονται και νέες αυξήσεις επιτοκίων

Ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ

Μια πιο… γερακίσια οπτική υιοθέτησε ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της συνεδρίασης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του σημερινού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας που ολοκληρώθηκε με νέα αύξηση των επιτοκίων, αλλά μόλις κατά 25 μονάδες βάσης.

«Έχουμε καλύψει πολύ δρόμο μέσα στην τελευταία χρονιά, όμως έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε… Η δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμη» ξεκαθάρισε ο κ. Πάουελ, εξηγώντας ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού παραμένει στην κορυφή των προτεραιοτήτων του συμβουλίου, καθώς η σταθερότητα των τιμών είναι ακρογωνιαίος λίθος για την οικονομία. «Χωρίς σταθερότητα των τιμών, η οικονομία δεν λειτουργεί για κανέναν» σχολίασε παραθέτοντας τα υψηλά πληθωριστικά στοιχεία. 

Με την απόφαση αυτή, η Fed δίνει τη "σκυτάλη" στην ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας, που ακολουθούν με συνεδριάσεις τους, την Πέμπτη, στις οποίες αναμένεται επίσης να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων. 

Διαβάστε και: Fed: Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. - «Φρενάρει» ο ρυθμός υπό το φόβο ύφεσης

Έχουμε δρόμο ακόμη

«Είναι πρόωρο να ανακηρύξουμε τη νίκη μας στη μάχη του πληθωρισμού». Επομένως νέες αυξήσεις είναι απαραίτητες με τον περιοριστικό ρυθμό να συνεχίζεται, εξήγησε ο πρόεδρος της Fed, επισημαίνοντας τα σημεία που βρίσκονται κυρίως στο στόχαστρο του συμβουλίου.

Ο πληθωρισμός, παρά την τάση υποχώρησης που αναγνώρισε το ανακοινωθέν του συμβουλίου και επανέλαβε ως θετικό στοιχείο και ο Τζερόμ Πάουελ, παραμένει ακόμη πολύ πάνω από το όριο του 2%. Θα χρειαστούμε «αρκετά ακόμη στοιχεία» για να είμαστε βέβαιοι πως ο πληθωρισμός έχει εισέλθει σε μια σταθερή καθοδική τροχιά, υποστήριξε ο κ. Πάουελ, εξηγώντας πως το συμβούλιο δεν θα σπεύσει να «σηκώσει» πρόωρα χειρόφρενο.

Παραδέχτηκε, εξάλλου, πως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, ώστε οι μέχρι τώρα αυξήσεις των επιτοκίων να αποδώσουν καρπούς και να αποτυπωθούν στα επίπεδα του πληθωρισμού. «Η πλήρης επίδραση των αυξήσεων δεν έχει γίνει ακόμη αισθητή».  

Η ανισορροπία στην αγορά εργασίας

Ανησυχητική είναι για το συμβούλιο «η ανισορροπία που εξακολουθεί να υπάρχει στην αγορά εργασίας», όπου «η προσφορά ξεπερνά τη ζήτηση», όπως υποστήριξε ο κ. Πάουελ. Η αγορά εργασίας παραμένει πολύ ανθεκτική, με πολύ «σφιχτά» περιθώρια, παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας έχει επιβραδυνθεί όπως και ο ρυθμός αύξησης των μισθών (που είναι κυρίως το στοιχείο που παρακολουθεί η Fed, καθώς τροφοδοτεί τον πληθωρισμό).  

Η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τη ροή των στοιχείων, κυρίως από τώρα μέχρι το επόμενο συμβούλιο το Μάρτιο, προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της, ξεκαθάρισε ο Αμερικανός διοικητής.  

«Θα έλεγα ότι η έμφαση μας είναι, όχι σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις, αλλά στη διατήρηση των αλλαγών στις ευρύτερες χρηματοοικονομικές συνθήκες». Για το λόγο αυτό, σε ερώτηση αναφορικά με το τελικό «ταβάνι» των επιτοκίων, ο κ. Πάουελ απέφυγε να δεσμευτεί για το ύψος του, αν και παραδέχτηκε πως "σίγουρα είναι πιθανή" ακόμη και η πιθανότητα το ταβάνι θα μείνει κάτω από το όριο του 5%. Θυμίζουμε πως το συμβούλιο, το Δεκέμβριο, ανέβασε το αναμενόμενο τελικό ταβάνι πάνω από το 5%. 

Δεν θα υπάρξουν περικοπές φέτος

Για τον λόγο αυτό υποστήριξε πως πιθανότατατα τα επιτόκια θα παραμείνουν ψηλά για αρκετό διάστημα, σχολιάζοντας μάλιστα πως δεν βλέπει αντιστροφή της  νομισματικής πολιτικής της Fed και περικοπή των επιτοκίων τους μέσα στη φετινή χρονιά. 

Θυμίζουμε πως στο σημερινό συμβούλιο, το πρώτο του 2023, η FOMC προχώρησε σε μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Πρόκειται για την χαμηλότερη του τωρινού ανοδικού κύκλου (έχουν προηγηθεί, την περσινή χρονιά, τέσσερις συνεχόμενες αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης και μια αύξηση κατά 50 μονάδες, το Δεκέμβριο), που διαμορφώνει το εύρος των αμερικανικών επιτοκίων στο 4,5% με 4,75%, που είναι το υψηλότερο σημείο τους από τον Οκτώβριο του 2007. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ