Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρωσία: Καταρρέουν τα ενεργειακά έσοδα - Σανίδα σωτηρίας η Κίνα και το ρενμίνμπι

Πηγή: Unsplash

Σε μαζικές πωλήσεις του κινεζικού νομίσματος από τα αποθέματα της αναγκάζεται να προχωρήσει η Ρωσία προκειμένου να στηρίξει τα ταμεία της σε ένα διάστημα που το ευρωπαϊκό εμπάργκο και το πλαφόν του ρωσικού αργού έχουν μειώσει δραστικά τα ενεργειακά της έσοδα.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε επισήμως την εξέλιξη αυτή, ανακοινώνοντας ότι τα κρατικά έσοδα από τον ενεργειακό κλάδο έκαναν «βουτιά» τον Ιανουάριο σε ποσοστό 54% σε μηνιαία βάση και κατά 46% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Όπως εξήγησε η πτώση στις ενεργειακές εξαγωγές προς την Ευρώπη επέφερε μια αντίστοιχη σημαντική πτώση των φορολογικών εσόδων από τον κλάδο.

Κινεζική χείρα βοήθειας

Για να αντισταθμίσει σημαντικό μέρος των απωλειών αυτών προσέφυγε σε μαζικές πωλήσεις ρενμίνμπι από το κρατικό επενδυτικό fund, μια τακτική που θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, τον τελευταίο μήνα πούλησε 54,5 δισ. ρούβλια σε ρενμίνμπι, ενώ μέχρι και τις αρχές Μαρτίου σχεδιάζει να πουλήσει συνολικά 160,2 δισ. ρούβλια σε κινεζικό νόμισμα.  

Υπολογίζεται ότι συνολικά μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους το κρατικό fund της Ρωσίας θα απωλέσει περίπου το 6,5% των αποθεμάτων του σε κινεζικό νόμισμα, που στα τέλη Δεκεμβρίου βρίσκονταν στα 310 δισ. ρενμίνμπι.  

Οι διπλωματικές και κυρίως εμπορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα, που επέλεξε να μην ακολουθήσει τις δυτικές κυρώσεις λόγω του πολέμου, έχουν εξελιχτεί κυριολεκτικά σε σανίδα σωτηρίας για τη ρωσική οικονομία. Και με τα διεθνή αποθέματα της χώρας σε ξένο συνάλλαγμα, ύψους περίπου 300 δισ. δολαρίων να παραμένουν δεσμευμένα στο πλαίσιο των κυρώσεων, οι συναλλαγές και τα αποθέματα σε ρενμίνμπι έχουν εξελιχτεί σε κορυφαίο εργαλείο για τις διεθνείς συναλλαγές της χώρας.

Αυτό, βέβαια, σημαίνει επίσης πως αυξάνεται συνεχώς η εξάρτηση της Μόσχας από το Πεκίνο, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό. Κυρίως δε, τώρα που ο ενεργειακός κλάδος έχει μπει σε μια νέα φάση μετά την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού εμπάργκο. Μάλιστα, από μεθαύριο, 5 Φεβρουαρίου, ενεργοποιείται και το δεύτερο τμήμα του εμπάργκο κατά του ντίζελ και των πετρελαϊκών προϊόντων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ