Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ερχεται το «Britcoin»; Η Βρετανία πλησιάζει στην κυκλοφορία ενός ψηφιακού νομίσματος

Πηγή: AP

Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές στη Βρετανία είναι πιθανό να χρειαστούν μια ψηφιακή έκδοση της λίρας και αναμένουν μία επίσημη τοποθέτηση από την κεντρική τράπεζα της χώρας σχετικά με την ιδέα εισαγωγής ενός ψηφιακού νομίσματος.

Η Βρετανία, φαίνεται να ακολουθεί πρώην αποικίες όπως η Νιγηρία, οι Μπαχάμες και η Τζαμάικα στην κυκλοφορία ενός ψηφιακού νομίσματος. Πάνω από το 80% των κεντρικών τραπεζών του κόσμου σκέφτονται να κυκλοφορήσουν ψηφιακά νομίσματα ή το έχουν ήδη κάνει, σύμφωνα με την PwC.

«Για να μείνουν τα μετρητά εδώ, μια ψηφιακή λίρα που θα εκδοθεί και θα υποστηριχτεί από την Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε να είναι ένας νέος τρόπος πληρωμής αξιόπιστος, προσβάσιμος και εύκολος στη χρήση», δήλωσε ο επικεφαλής του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ. «Γι’ αυτό θέλουμε πρώτα να διερευνήσουμε τι είναι δυνατόν να γίνει, ενώ φροντίζουμε να προστατεύουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Πριν από περίπου δύο χρόνια το υπουργείο Οικονομικών της χώρας και η Τράπεζα της Αγγλίας είχαν πει ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο εισαγωγής ενός ψηφιακού νομίσματος.

Διαβάστε επίσης - Ψηφιακό ευρώ: Αρχίζει φέτος η πιλοτική φάση - Τα βασικά χαρακτηριστικά του

Οταν ο νυν πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, ήταν επικεφαλής στο υπουργείο Οικονομικών, είχε προτείνει το ψηφιακό νόμισμα να ονομαστεί «Britcoin», η Τράπεζα της Αγγλίας, όμως, είχε αναφέρει ότι ένα νέο ψηφιακό νόμισμα δεν θα πρέπει να συγχέεται με άλλα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin.

Με την υποστήριξη της κεντρικής τράπεζας, το νέο νόμισμα θα ήταν «αξιόπιστο και θα διατηρούσε την αξία του με την πάροδο του χρόνου», σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα που μπορεί να παρουσιάζουν επικίνδυνες διακυμάνσεις και να απειλούν τις συμμετοχές των επενδυτών, αναφέρει η Τράπεζα της Αγγλίας στον ιστότοπό της.

Το προτεινόμενο ψηφιακό νόμισμα θα εκφράζεται σε λίρες: 10 λίρες ψηφιακού νομίσματος θα ισούνται με ένα χαρτονόμισμα των 10 λιρών, ανέφερε η τράπεζα. Το νόμισμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ηλεκτρονική πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών.

Οι υποστηρικτές των ψηφιακών νομισμάτων της κεντρικής τράπεζας υποστηρίζουν ότι αυτά κάνουν τις ψηφιακές συναλλαγές ευκολότερες και φθηνότερες και διευρύνουν την πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα που δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς.

Με πληροφορίες από AP

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ