Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Π. Μοσκοβισί στην «Η»: Συνεχίστε τις προσπάθειες μείωσης του χρέους - Επενδυτική ευκαιρία η Ελλάδα

Πηγή: Eurokinissi

Ως «παράδεισο» ευκαιριών για τους επενδυτές περιγράφει την Ελλάδα ο πρώην Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στην «Η», στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Ελλάδα. Ο Γάλλος αξιωματούχος, που έχει διατελέσει σε υψηλές θέσεις στην Ε.Ε., με δηλώσεις του στην «Ημερησία» προτρέπει τους Γάλλους επιχειρηματίες να στραφούν στη χώρα μας, εκφράζοντας, μάλιστα, την αισιοδοξία του ότι η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση το 2023. 

Λόγω και του σημαντικού ρόλου που έπαιξε στη μνημονιακή ιστορία της χώρας μας, ερωτάται και απαντά για το δημόσιο χρέος. Βλέπει, λοιπόν όπως λέει, πως την τρέχουσα περίοδο το ελληνικό χρέος έχει μπει σε «ενάρετο κύκλο». Ενθαρρύνει, μάλιστα, την ελληνική κυβέρνηση «όποια κι αν θα είναι αυτή», να συνεχίσει τις προσπάθειες απομείωσης του χρέους... 

Να σημειωθεί, ότι ο κ. Μοσκοβισί βρίσκεται στην Ελλάδα, με την νέα του πλέον ιδιότητα, αυτήν του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας και στο πλαίσιο των επαφών του με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της χώρας μας (με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, τον πρώην πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα) συναντήθηκε και με δημοσιογράφους στην γαλλική πρεσβεία. 

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Μοσκοβισί μίλησε και για την κρίσιμη περίοδο του 2015, κατά την οποία ως Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, διαχειρίστηκε σε μεγάλο βαθμό την ελληνική κρίση, σημειώνοντας ότι ήταν η Γαλλία ήταν σύμμαχος μας. «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η θέση της Γαλλίας ήταν ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Δεν μπορώ να πω ποιος είχε αντίθετη άποψη, αλλά με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχαμε κάποια διαφορά απόψεων».

Ερωτώμενος αν τα μέτρα ήταν υπερβολικά τότε, απάντησε πως κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα για το εάν κάποια μέτρα που ζητήθηκαν από την Ελλάδα τότε, ήταν εσφαλμένα. «Το διακύβευμα το 2015 ήταν η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Και τότε η Γαλλία στάθηκε σθεναρά στο πλευρό της Ελλάδας». 

Οι απαντήσεις του Π. Μοσκοβισί στην «Η»

Ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί με την συντάκτρια της «Η», Μαργαρίτα Αργυροπούλου

Εκτιμάτε ότι η Ευρωζώνη θα αποφύγει τελικά την ύφεση το 2023;

Π.Μ. Σίγουρα η οικονομία έχει επηρεαστεί από την κρίση στην Ουκρανία και το ενεργειακό κόστος, από τον πληθωρισμό, σίγουρα θα έχουμε κάποια επιβράδυνση, δεν ξέρω αν μπορούμε να μιλήσουμε για καλά νέα, όμως μπορούμε να μιλήσουμε για καλύτερη κατάσταση από αυτό που φοβόμασταν αρχικάΊσως αποφευχθεί τελικά η ύφεση, φαίνεται ότι η ανθεκτικότητα της οικονομίας είναι αυξημένη, ο πληθωρισμός ήδη έχει ξεκινήσει να πέφτει, οπότε μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα και να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες. Παραμένει βέβαια κάποια αβεβαιότητα, μπορούμε όμως να μην είμαστε τελικά τόσο απαισιόδοξοι για το 2023, όσο ήμασταν αρχικά.

Η ελληνική οικονομία παραμένει χωρίς επενδυτική βαθμίδα, με υψηλό χρέος σε ένα αβέβαιο περιβάλλον. Βλέπετε κινδύνους;

Π.Μ. Σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο η ελληνική οικονομία τα έχει πάει καλύτερα από το σύνολο των ευρωπαϊκών οικονομιών, με μια ανάπτυξη γύρω στο 6% το 2022 και γύρω στο 1,8%, για το 2023, όπως έχει προβλεφθεί. Σίγουρα αυτό που απαιτείται ακόμα είναι να επιτευχθεί η αυτονομία, η πλήρης απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο ώστε να είναι καλύτερα τα πράγματα στα ενεργειακά. Πάντως αυτό που παρατηρώ είναι ότι το ελληνικό χρέος έχει μπει σε ενάρετο κύκλο και θα ενθάρρυνα την ελληνική κυβέρνηση, όποια κι αν θα είναι αυτή, να συνεχίσει τις προσπάθειες απομείωσής του και διαχείρισής του.

Δηλαδή θα καλούσατε τους Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα;

Π.Μ. Πιστεύω πως η Ελλάδα είναι κυριολεκτικά μια χώρα γεμάτη ευκαιρίες με καλό επιχειρηματικό κλίμα, πολλούς πόρους, ελκυστικότητα, με πολύ καλή εκπαίδευση. Επομένως ναι θα καλούσα τους Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν περαιτέρω στην Ελλάδα, είναι κάτι που ήδη συμβαίνει, πρέπει να συμβεί ακόμα περισσότερο. Οι ευκαιρίες εδώ είναι πολυάριθμες. 

Είχαμε έντονη διαφωνία με τον Σόιμπλε

O κ. Μοσκοβισί μίλησε και για την κρίσιμη περίοδο του 2015, κατά την οποία ως Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, διαχειρίστηκε την ελληνική κρίση, σημειώνοντας ότι η Γαλλία ήταν σύμμαχος μας.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η θέση της Γαλλίας ήταν ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Δεν μπορώ να πω ποιος είχε αντίθετη άποψη, αλλά με τον Σόιμπλε είχαμε έντονη διαφορά απόψεων».

Ερωτώμενος αν τα μέτρα ήταν υπερβολικά τότε, απάντησε «Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα για το εάν κάποια μέτρα που ζητήθηκαν από την Ελλάδα τότε, ήταν εσφαλμένα. Δεν μπορεί να απαντηθεί με ευκολία, καθώς το διαχρονικό ερώτημα είναι εάν η λιτότητα έφερε την κρίση ή κρίση τη λιτότητα. Στόχος μου ήταν να ενισχύσω το διάλογο και τελικά δεν πρέπει να ξαναγράψουμε την ιστορία, το διακύβευμα το 2015 ήταν η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Και τότε η Γαλλία στάθηκε σθεναρά στο πλευρό της Ελλάδας, εκείνη μπόρεσε στη συνέχεια να κάνει μεταρρυθμίσεις και να καταλήξουμε τελικά στην έξοδο από ο πρόγραμμα το 2018. Ήταν μια δύσκολη περίοδος». 

Μιλώντας για την στάση της Γαλλίας κι αν η Γερμανία ήταν αντίθετη εκείνη την περίοδο σημείωσε: «Δεν θα χαρακτηρίσω τη θέση κάποιας άλλης χώρας, σίγουρα όμως, σίγουρα όμως αυτοί που ήθελαν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν ήταν Γάλλοι, κι αυτοί που ήθελαν την παραμονή της ήταν Γάλλοι. Να το πω πιο ξεκάθαρα εγώ και ο Σόιμπλε τότε είχαμε έντονη διαφορά απόψεων. Άλλωστε ερχόμενος εδώ μπορώ να συναντήσω τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και τον Αλέξη Τσίπρα και να είναι φιλικό το κλίμα και με τους δύο, αφήνοντας τα όσα έγιναν στο παρελθόν».

Απαραίτητη μεταρρύθμιση η περικοπή των συντάξεων

Για την περικοπή των συντάξεων την περίοδο των μνημονίων ισχυρίστηκε ότι: «Η μεταρρύθμιση των συντάξεων τότε ήταν απαραίτητη. Είχε διπλάσιο κόστος σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης, δηλαδή ένας στην Ελλάδα βρισκόταν σε καλύτερη μοίρα από ένα συνταξιούχο στη Γερμανία, παρά τα πολύ διαφορετικά οικονομικά μεγέθη των δύο χωρών. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, ότι όλα πήγαν τέλεια σε εκείνη τη διαπραγμάτευση. Θυμίζω ότι συμμετείχαν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, η Γαλλία ήταν πιο ανεκτική σε αυτή τη συζήτηση, η Γερμανία και η Ολλανδία ήταν πιο σκληρές χώρες, η Επιτροπή ήταν κάπου στη μέση, το ΔΝΤ με το δικό του ρόλο. Πάντως τώρα κοιτώντας προς τα πίσω, θα έλεγα ότι ήταν μια απαραίτητη μεταρρύθμιση, παρότι κόστισε κάποιες θυσίες στον ελληνικό λαό. Δεν ήταν βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας εκείνη την περίοδο».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ