Νέα
  • ΓΔ: 1412.07 -0.08%
  • Τζίρος: 24,69 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

EE: Δύσκολα παζάρια για το Green Deal στη Σύνοδο Κορυφής - Οι ΗΠΑ πιέζουν τις Βρυξέλλες

Πηγή: Pixabay

Με… τσάι και συμπάθεια αντιμετώπισαν στην Ουάσιγκτον τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας που ταξίδεψαν στις ΗΠΑ για να μεταφέρουν το προειδοποιητικό μήνυμα της Ευρώπης για το αμερικανικό πακέτο για τις πράσινες επενδύσεις. Η έλλειψη ουσιαστικής προόδου για μια συμβιβαστική συμφωνία με τις ΗΠΑ σημαίνει πως οι ηγέτες της ΕΕ θα έχουν δύσκολο έργο στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά αύριο, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες προκειμένου να διαμορφώσουν την απάντηση τους μέσα από ένα ευρωπαϊκό Green Deal.

Μπρουνό Λεμέρ και Ρόμπερτ Χάμπεκ μετέβησαν στην Ουάσιγκτον και είχαν γύρο επαφών με στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν προκειμένου να επεξεργαστούν τη δυνατότητα μιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ προκειμένου να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο ενός εμπορικού πολέμου με την Ευρώπη.

Στο μάτι του κυκλώνα είναι το ύψους 369 δολαρίων πακέτο πράσινων επενδύσεων που δρομολόγησε ο Λευκός Οίκος για να ενισχύσει την πράσινη μετάβαση της οικονομίας, την συνολική ανάκαμψη της και τη μείωση του πληθωρισμού. Όμως, η ΕΕ και κυρίως οι ισχυρότερες βιομηχανικές της χώρες ανησυχούν πως το πακέτο θα «μετακινήσει» από την Ευρώπη στις ΗΠΑ σημαντικές επενδύσεις προκαλώντας ζημιά στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Για το λόγο αυτό επιζητούνται κάποιες… διορθωτικές κινήσεις από την πλευρά της Ουάσιγκτον, ενώ έχουν τεθεί στο τραπέζι ένα σχέδιο για φοροαπαλλαγές και διευκόλυνση των επιδοτήσεων στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού Green Deal. Μάλιστα, το θέμα θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά αύριο.

Η γαλλογερμανική πρωτοβουλία είχε προφανώς σαν στόχο να διερευνήσει τις αμερικανικές προθέσεις απέναντι στις ανησυχίες της Ευρώπης, πριν τη Σύνοδο. Και το αποτέλεσμα ήταν μάλλον απογοητευτικό.

Πηγή: Twitter

Σχεδόν με... άδεια χέρια

Λεμέρ και Χάμπεκ δεν έφυγαν, βέβαια, από την Ουάσιγκτον με τελείως άδεια χέρια. Στη συνάντηση τους με την υπουργό Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, έλαβαν διαβεβαιώσεις για την τήρηση συνθηκών διαφάνειας στη ροή των αμερικανικών επιδοτήσεων, ώστε η ΕΕ να τις γνωρίζει και να μπορεί ενδεχομένως να αντιδράσει. Όμως, όπως και από τις υπόλοιπες επαφές τους, με την υπουργό Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο και την ειδική απεσταλμένη του Λευκού Οίκου για θέματα εμπορίου, Κάθριν Τάι, δεν υπήρχαν απτά αποτελέσματα για το πώς οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν τις ενστάσεις της Ευρώπης.

«Πρόκειται για μια διαδικασία, και σε μια διαδικασία πηγαίνεις βήμα-βήμα» σχολίασε αόριστα ο Γάλλος υπουργός θέλοντας να δείξει πως υπήρχε κάποια πρόοδος, με τον Γερμανό ομόλογο του να προσθέτει πως θα δημιουργηθεί μια τεχνική ομάδα εργασίας που θα βοηθήσει, ώστε να τηρηθεί η διαφάνεια στη διαδικασία.

Στα λίγα θετικά σημεία, η συμφωνία πως οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν, μέσω του διμερούς εμπορικού και τεχνολογικού συμβουλίου, στη δημιουργία κοινών στάνταρ για τα πράσινα προϊόντα και πως θα συνεργαστούν από κοινού για τη διασφάλιση ζωτικών πρώτων υλών και χημικών στοιχείων (όπως πχ οι σπάνιες γαίες) για να μειώσουν την εξάρτηση τους από την Κίνα, που στην προκειμένη περίπτωση φαντάζει ως ο… κοινός εχθρός εμπορικά. Όμως, δεν υπήρχε κάποια εξέλιξη στο κομβικό κομμάτι που έχει να κάνει με την πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε κάποιες από τις ευνοϊκές διατάξεις του πακέτου, όπως ισχύει συγκριτικά με τις επιχειρήσεις του Καναδά και του Μεξικό.

Στους κόλπους ειδικά του αμερικανικού Κογκρέσου υπάρχει σαφής απροθυμία στο να επιτραπεί στους ευρωπαϊκούς ομίλους να έχουν πρόσβαση στις φοροαπαλλαγές του πακέτου που προσφέρουν πλεονέκτημα στις αμερικανικές επιχειρήσεις και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Και ειδικά στο κυνήγι νέων επενδύσεων για την επίτευξη της πολυπόθητης πράσινης μετάβασης, φιλίες και συμμαχίες… ξεθωριάζουν.

ηλεκτροκίνηση
Πηγή: Pixabay

Πιέζεται να αντιδράσει η ΕΕ

Αυτό βέβαια σημαίνει πως το… μπαλάκι μεταφέρεται στο ευρωπαϊκό τερέν, με τη Σύνοδο Κορυφής να είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε γρήγορες αποφάσεις για ένα θέμα που, για μια ακόμη φορά, δεν υπάρχει εύλογη συναίνεση.

«Ενας αγώνας δρόμου για τις καθαρές τεχνολογίες έχει ξεκινήσει» επεσήμανε προ ημερών η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισημαίνοντας πως η ΕΕ δεν πρέπει να μείνει πίσω στη μάχη που δίδεται από τις μεγάλες διεθνείς δυνάμεις για επενδύσεις στην πράσινη πρωτοπορία. Η πρόεδρος της Κομισιόν έχει μεν δίκιο, αλλά αυτό απαιτεί κονδύλια και το πώς κι από πού θα βρεθούν τα χρήματα και πως θα διανεμηθούν συνεπάγεται ένα ακόμη δύσκολο παζάρι σε μια περίοδο ισχνών αγελάδων.

Η πρόταση για την χαλάρωση των κανονισμών για τις επιδοτήσεις και τις φοροαπαλλαγές έχει ισχυρούς υποστηρικτές ανάμεσα σε πλουσιότερες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, όμως βρίσκει αντίθετες τις φτωχότερες χώρες, όπως η Ιταλία, που θεωρούν ότι έχουν συγκριτικό μειονέκτημα, αλλά και χώρες με σκληρότερη δημοσιονομική γραμμή που ανησυχούν ότι η… χαλάρωση θα φέρει περαιτέρω εκτροχιασμό των δημοσιονομικών μεγεθών.

Στο σχέδιο της Κομισιόν εντάσσεται ιδανικά και η ιδέα για τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου, στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα έχει μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης της ΕΕ, όμως αυτό θα είναι μια ακόμη δυσκολότερη συζήτηση. Είναι δε, σαφές πως οι φτωχότερες χώρες δεν θα ενδώσουν στις πιέσεις για χαλάρωση των κανονισμών για τις επιδοτήσεις, αν δεν έχουν την προοπτική και ενός πανευρωπαϊκού ταμείου. «Η κρατική βοήθεια είναι το ένα μέρος του νομίσματος. Το άλλο θα πρέπει να είναι η χρηματοδότηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» έχει ξεκαθαρίσει και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ