Νέα
  • ΓΔ: 1270.35 -0.39%
  • Τζίρος: 95,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Παγκόσμια οικονομία: Σε τεντωμένο σχοινί μεταξύ ανάπτυξης και ύφεσης - Τα σήματα των αγορών

H βουτιά των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας και η μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και γενικότερα έχουν απομακρύνει τον κίνδυνο μίας βαθιάς παγκόσμιας ύφεσης.

Οι προειδοποιητικές ενδείξεις εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά οι προβλέψεις είναι πλέον καλύτερες σε σχέση με πριν από λίγες εβδομάδες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε, έστω και λίγο, ανοδικά την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,9% για το 2023, όπως αναθεώρησε ανοδικά στο 0,7% και την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. 

Η Citi βλέπει να υπάρχει πιθανότητα 30% παγκόσμιας ύφεσης φέτος από 50% που έβλεπε στο β’ εξάμηνο του 2022.

Ποιες είναι, όμως οι βασικές ενδείξεις που υπάρχουν σήμερα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας;

Ανοδος των χρηματιστηρίων

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI έχει αυξηθεί 8% από την αρχή του έτους, ενώ το επασφάλιστρο κινδύνου (risk premium) για τα ομόλογα χωρίς επενδυτική διαβάθμιση (junk bonds) κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο από το β’ τρίμηνο του 2022.

Η χρηματιστηριακή αισιοδοξία βασίζεται στο λεγόμενο «ιδανικό σενάριο» πως η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί αρκετά για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, αλλά όχι σε βαθμό που θα καταρρεύσουν τα εταιρικά κέρδη.

Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, τα εταιρικά κέρδη αναμένεται να βελτιωθούν σε σχέση με τα περσινά επίπεδα καθώς θα μειώνεται ο πληθωρισμός.

Αν εξαιρεθούν τα ευμετάβλητα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών, τα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών του MSCI αναμένεται να αυξηθούν 4,2% φέτος και 9,3% το 2024 μετά από μία εκτιμώμενη άνοδό τους κατά 1,8% πέρυσι, σύμφωνα με τη Barclays.

Απολύσεις

Το τελευταίο διάστημα εταιρείες μία σειρά από μεγάλες εταιρείες –μεταξύ άλλων, η Meta, η ΙΒΜ και η Amazon – ανακοινώνουν απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, πάντως, πρόκειται για τεχνολογικές εταιρείες που είχαν προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις την περίοδο της πανδημίας και όχι για μία γενική τάση.

«Αυτό δείχνει ότι οι εταιρείες που απολύουν δεν είναι αντιπροσωπευτικές ευρύτερα της οικονομίας», ανέφερε οικονομολόγος της Goldman Sachs.

Πράγματι, η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε τον Ιανουάριο και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο 53 ετών. Αυτό έκανε την Αμερικανίδα υπουργό Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, να δηλώσει ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ύφεση με την ανεργία στο ναδίρ.

Η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ το 2022 ήταν επίσης πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και αυτός ήταν ο λόγος που έκανε τον πρόεδρο της Fed να δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, αν συνεχισθεί η τάση αυτή.

Η αύξηση της τιμής του χαλκού

H τιμή του χαλκού, η οποία ήταν παραδοσιακά βαρόμετρο για την οικονομική δραστηριότητα, αυξήθηκε 8% από την αρχή του 2023 σε περίπου 9.000 δολάρια ο τόνος καθώς ανοίγει ξανά η κινεζική οικονομία.

Παράλληλα, ο λόγος της τιμής του χαλκού προς την τιμή του χρυσού αυξήθηκε σημαντικά από τα χαμηλά επίπεδα τριμήνου τον Ιανουάριο. Αν, επομένως, οι επενδυτές αγοράζουν χαλκό και πουλάνε χρυσό, δεν είναι τόσο ανήσυχοι για τις προοπτικές της οικονομίας.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα οι τιμές του χαλκού μειώθηκαν, λόγω επιφυλάξεων καθώς οι επενδυτές επαναπροσδιορίζουν τις προσδοκίες τους σχετικά με την ταχύτητα και την έκταση της κινεζικής ανάκαμψης.

Τα στοιχεία και οι έρευνες συγκυρίας

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επανήλθε απρόσμενα σε τροχιά ανάπτυξης τον Ιανουάριο, ενώ η ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν μία ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, αλλά οι επιχειρήσεις και ορισμένες τράπεζες έχουν «ψαλιδίσει» την πιθανότητα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι σημειώνουν ότι οι πρόδρομοι δείκτες για την ανάπτυξη, όπως η μεταποιητική δραστηριότητα, η στεγαστική αγορά και η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένουν ζοφεροί.

«Αρκετοί πρόδρομοι δείκτες και έρευνες φαίνονται πολύ κακοί εκ πρώτης όψεως, αν και κάποιοι από αυτούς σταθεροποιούνται ή ανακάμπτουν», δήλωσε αναλυτής της Swiss Re, προσθέτοντας: «Στην περίοδο του πληθωρισμού, ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι οι βασικές υπηρεσίες και αυτές στηρίζονται από την πολύ ισχυρή ακόμη αγορά εργασίας που δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης».

Οι αγορές ομολόγων

Τις θετικές απόψεις δεν τις συμμερίζονται όλοι, με την αγορά ομολόγων να εξακολουθεί να αναμένει ύφεση.

Οι καμπύλες αποδόσεων των αμερικανικών, γερμανικών και άλλων κρατικών ομολόγων είναι πολύ ανεστραμμένες, δηλαδή το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού είναι πολύ υψηλότερο από το μακροπρόθεσμο.

Οι ανεστραμμένες καμπύλες αποδόσεων ήταν ιστορικά ένα αξιόπιστο σημάδι ότι έρχεται ύφεση. Οι σχέσεις μεταξύ των διετών και 10ετών ομολόγων και των τρίμηνων και 10ετών ομολόγων είναι οι πιο ανεστραμμένες από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters προέβλεψαν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα φθάσει δύσκολα το 2% φέτος, ένα επίπεδο που ιστορικά συνδέεται από σημαντικές υφέσεις, ενώ τόνισαν τον κίνδυνο να είναι αυτή ακόμη χαμηλότερη.

Με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ