Νέα
  • ΓΔ: 1220.89 +1.51%
  • Τζίρος: 139,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ουκρανία: Ξεκίνησαν οι συνομιλίες με το ΔΝΤ για ένα νέο πολυετές πρόγραμμα στήριξης

Πηγή: AP

Στο τραπέζι των συνομιλιών κάθονται από σήμερα ΔΝΤ και Ουκρανία με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για ένα νέο πολυετές πακέτο βοήθειας που θα έχει κομβική σημασία για την πορεία της βαλλόμενης ουκρανικής οικονομίας, τα επόμενα χρόνια.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές θα λάβουν χώρα στην Βαρσοβία, την πρωτεύουσα της Πολωνίας, και θα έχουν σαν στόχο καταρχάς να εγκριθεί η αναθεώρηση του τωρινού εποπτικού προγράμματος και κυρίως να επιτευχθεί συμφωνία για ένα νέο πολυετές πρόγραμμα, πιθανότατα 3-4 χρόνων, ύψους έως 16 δισ. δολάρια.

Το Ταμείο έχει ήδη χορηγήσει 2,7 δισ. δολάρια έκτακτης χρηματοδότησης, ενώ το Δεκέμβριο είχε εγκρίνει ένα τετράμηνο εποπτικό πρόγραμμα, για τη στήριξη της οικονομίας και την προετοιμασία των διαδικασιών για τον νέο πολυετή δανεισμό.

Παρά τα πολλά και δύσκολα σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν, με σημείο αιχμής τη διασφάλιση της αποπληρωμής του δανείου, είναι σαφής η βούληση αμφότερων των πλευρών το θέμα να διευθετηθεί γρήγορα. Υπολογίζεται πως η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με ένα έλλειμμα ύψους 38 δισ. δολαρίων φέτος και δυστυχώς οι ανελέητοι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατά των υποδομών έχουν κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα.

Για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα η ΕΕ ήδη δρομολόγησε ένα πακέτο ύψους 18 δισ. δολαρίων, τον περασμένο Δεκέμβριο. Όμως, τόσο η ΕΕ όσο και οι έτεροι διεθνείς σύμμαχοι του Κιέβου θέλουν από τους διεθνείς πιστωτές να επιταχύνουν τις διαδικασίες για να βοηθήσουν παραπάνω.

«Η προσδοκία είναι πως οι υπόλοιποι διεθνείς δωρητές, συμπεριλαμβανομένου του G7 και των διεθνών θεσμών, θα καλύψουν τις υπόλοιπες χρηματοπιστωτικές ανάγκες» σχολίασε προ ημερών ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ