Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Τείχος στήριξης του Χρηματιστηρίου ορθώνει ο Ερντογάν

Πηγή: AP

Με όλη τη στήριξη του ερντογανικού μηχανισμού θα ανοίξει και πάλι το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης από αύριο, μετά από μία εβδομάδα αναστολής των διαπραγματεύσεων λόγω του τριήμερου sell off που ακολούθησε τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Με τα σενάρια για τις συνέπειες της καταστροφής στην τουρκική οικονομία να συνεχίζονται, με τελευταία προσθήκη την πρόβλεψη της κορυφαίας εταιρείας αξιολόγησης κινδύνου Verisk που κάνει λόγο για απώλειες άνω των 20 δισ. δολαρίων, είναι σαφές πως η κυβέρνηση θέλει να απωθήσει τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις ξεκινώντας από τον… καθρέφτη του χρηματιστηρίου.

Για να υποστηριχθεί λοιπόν η αγορά, η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέταξε όλα τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που τον στηρίζουν να βάλουν… πλάτη, όχι μόνο διατηρώντας τις θέσεις τους, αλλά προχωρώντας και σε νέες μαζικές αγορές μετοχών.

Καταιγισμός μέτρων

Ειδικά για τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά fund η εντολή θα είναι υποχρεωτική μέσω της αύξησης του αναγκαστικού ποσοστού επενδύσεων σε μετοχές, ενώ μάλιστα τροποποιήθηκε και το όριο, από το 1% στο 5%, του ποσοστού κατοχής που επιτρέπεται σε μετοχές μόνο μίας εταιρείας στο χαρτοφυλάκιο των ταμείων.  

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ντόπιων αναλυτών, ο νέος κανονισμός για τα Ταμεία θα διασφαλίσει τη διοχέτευση περίπου 9 δισ. τουρκικών λιρών για την αγορά τουρκικών μετοχών μόνο μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Πηγή: AP

Για τον ίδιο ακριβώς σκοπό, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας, το TVF, έλαβε εντολή να στηρίξει επίσης τις ντόπιες μετοχές με ένα νέο εσωτερικό μηχανισμό, βάσει του οποίου κεφάλαια από τις κρατικές τράπεζες θα αξιοποιούνται σε επενδύσεις σε μετοχές.

Παράλληλα, ανεστάλη προσωρινά η εφαρμογή του φόρου που επιβάλλεται στις επαναγορές μετοχών, που αγγίζει το 15%, με στόχο να διευκολύνει και τις ίδιες τις επιχειρήσεις να «ρίξουν»… ζεστό χρήμα για τη στήριξη των μετοχών τους.

Τουλάχιστον δύο μεγάλες κρατικές εταιρείες ανακοίνωσαν, τις τελευταίες ημέρες, πως θα δρομολογήσουν μεγάλα προγράμματα επαναγοράς μετοχών για να στηρίξουν τις βαλλόμενες μετοχές τους. Πρόκειται για την τηλεπικοινωνιακή Turk Telekom και την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Turkcell Iletisim Hizmetleri. Προγράμματα επαναγοράς δρομολογούν επίσης οι τράπεζες Tukiye Halk Bankasi και Turkiye Vakiflar Bankasi και η ασφαλιστική Turkiye Sigorta, ενώ στο ίδιο μονοπάτι εκτιμάται πως θα κινηθούν και άλλες εισηγμένες. 

Η Κεντρική Τράπεζα

Διεθνείς αναλυτές θεωρούν επίσης πως η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μπορεί επίσης να δώσει ώθηση στην αγορά ξεκινώντας και πάλι τις περικοπές των επιτοκίων. Αν και μια τέτοια εξέλιξη θα αποδυναμώσει περαιτέρω την ήδη ευάλωτη τουρκική λίρα και θα φουντώσει εκ νέου τις πληθωριστικές πιέσεις.  

Τα επιτόκια βρίσκονται στο ναδίρ του 9%, μετά από διαδοχικές περικοπές, κατά 500 μονάδες βάσης, την περασμένη χρονιά. Μάλιστα, μετά τη διαμόρφωση του βασικού επιτοκίου σε μονοψήφιο νούμερο η κεντρική τράπεζα είχε πλέον «πατήσει» φρένο βοηθώντας αντιστοίχως στη σταθεροποίηση του πληθωρισμού, εξυπηρετώντας και το αισιόδοξο αφήγημα που ήθελε να προβάλει προεκλογικά ο Ερντογάν.

Πηγή: AP

Βραχύβιο αποτέλεσμα

Πάντως, ακόμη κι αν τα παραπάνω μέτρα καταφέρουν όντως να καλλιεργήσουν ένα καλύτερο κλίμα στο τουρκικό χρηματιστήριο, οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως οι «ενέσεις» στήριξης θα έχουν πιθανότατα μόνο βραχύβιο αποτέλεσμα, καθώς οι επιπτώσεις των σεισμών στην οικονομία θα συνεχίσουν να αποτελούν ένα σοβαρό αποσταθεροποιητικό παράγοντα.  

Άλλωστε, ο γενικός δείκτης Bist 100 βρισκόταν ήδη σε καθοδική πορεία από τις αρχές της χρονιάς, με συνολικές απώλειες ύψους 18%, αντανακλώντας την αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας και την έκβαση των εκλογών, πριν καν το τελειωτικό χτύπημα του Εγκέλαδου. Μετά τους σεισμούς και μέσα σε τρεις ημέρες sell off , η αξία του δείκτη υποχώρησε κατά 21 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η πολυήμερη αναστολή της διαπραγμάτευσης.    

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ