Νέα
  • ΓΔ: 1424.77 +1.20%
  • Τζίρος: 175,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία: Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος για τέταρτο συνεχόμενο μήνα

Το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία βελτιώθηκε, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του ινστιτούτου Ifo.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου διαμορφώθηκε στις 91,1 μονάδες από 90,1 τον Ιανουάριο έναντι 91,2 μονάδων που προέβλεπαν αναλυτές σε έρευνα του Reuters.

«Η γερμανική οικονομία σταδιακά ξεφεύγει από την περίοδο αδυναμίας της», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φούεστ.

Το επιχειρηματικό κλίμα προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να βελτιώνεται τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Union Investment, Γιεργκ Τσόινερ.

«Αυτό, επειδή η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί περισσότερο προς το καλοκαίρι καθώς η μείωση του πληθωρισμού και οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας δεν θα έχουν πλέον τον ίδιο ισχυρό αντίκτυπο στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών», σημείωσε ο Τσόινερ.

Βελτίωση προσδοκιών για τους επόμενους μήνες

Οι προσδοκίες για τους επόμενους έξι μήνες βελτιώθηκαν σημαντικά, αυξάνοντας στις 88,5 μονάδες από 86,4 τον Ιανουάριο. Ωστόσο, η αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης εξασθένισε ελαφρά, υποχωρώντας στις 93,9 από 94,1 μονάδες, αντίστοιχα.

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε 0,2% στο δ’ τρίμηνο του 2022 και αν συρρικνωθεί ξανά στο α’ τρίμηνο φέτος θα εισέλθει σε τεχνική ύφεση.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Ifo, Κλάους Βολράμπε, η ιδιωτική κατανάλωση θα εξασθενίσει τους επόμενους μήνες αλλά βλέπει επίσης κάποιες θετικές ενδείξεις καθώς το ποσοστό των εταιρειών που σχεδιάζουν αυξήσεις τιμών μειώθηκε περαιτέρω τον Φεβρουάριο και η στενότητα στις εφοδιαστικές αλυσίδες χαλαρώνει.

«Η γερμανική οικονομία δεν θα αποφύγει την ύφεση, αλλά θα είναι ήπια», είπε ο Βολράμπε.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ