Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το στροβίλισμα των αγορών στον έναν χρόνο που πέρασε

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο αποδιάρθρωσε τις οικονομίες και τις αγορές σε όλο τον κόσμο.

Οι  διεθνείς τιμές της ενέργειας και των τροφίμων εκτοξεύθηκαν και στη συνέχεια άρχισαν να υποχωρούν, ενώ ο ρόλος του δολαρίου ενισχύθηκε.

Ιδού, λοιπόν, πώς επηρέασε ο πόλεμος τις αγορές.  

Ασφαλέστερο καταφύγιο το δολάριο

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που το δολάριο είχε τα σκήπτρα το περασμένο έτος και ένας από αυτούς είναι το status που έχει ως το πιο ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας.

Ενας άλλος λόγος ήταν ότι ο πόλεμος έπληξε περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομία και κατ’ επέκταση το ευρώ.

Η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος έχει υποχωρήσει από τα υψηλά 20ετίας που σκαρφάλωσε τον Σεπτέμβριο, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλότερη κατά 8% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων μετά την έναρξη του πολέμου.

Ο αντίκτυπος του πολέμου σε άλλα assets που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα, ήταν ανάμεικτος. Τις πρώτες ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή, οι τιμές των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ομολόγων αυξήθηκαν καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν την ασφάλεια.

Ωστόσο, στη συνέχεια υποχώρησαν και οι αποδόσεις τους εκτινάχθηκαν λόγω του ενεργειακού σοκ και της αύξησης του πληθωρισμού που είχαν ως συνέπεια να αρχίσουν οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 2,4% από μόλις 0,2% στις 23 Φεβρουαρίου 2022, την παραμονή δηλαδή της εισβολής.

«Ωρολογιακή βόμβα» η ενέργεια

Η ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος ήταν πρωτοφανής και ενώ είχαν αρχίσει οι τιμές – από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο έως τον άνθρακα – να παίρνουν την ανηφόρα αρκετούς μήνες πριν.

Όταν, όμως, τα ρωσικά τανκς εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) εκτοξεύθηκαν κατά σχεδόν 400% μέσα σε δύο εβδομάδες, ενώ τον Αύγουστο, όταν η Ρωσία διέκοψε τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream, ήταν 700% υψηλότερες (δηλαδή οκταπλάσιες) σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Πριν από τον πόλεμο, η Ευρώπη κάλυπτε πάνω από το 30% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, κυρίως μέσω αγωγών. Μετά τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας, όμως, οι ρωσικές άρχισαν να μειώνονται για να περιοριστούν στο 25% των ροών πριν τον πόλεμο.

Οι τιμές του TTF εκτινάχθηκαν πάνω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ έγινε ορατός ο κίνδυνος γενικευμένων μπλακάουτ στην ενέργεια, όπως και της ύφεσης της οικονομίας. Τελικά, ο κίνδυνος δεν υλοποιήθηκε χάρη στην ταχεία υποκατάσταση του ρωσικού αερίου από άλλες πηγές, κυρίως αμερικανικό LNG και στη μείωση της κατανάλωσης, με τη βοήθεια και του ήπιου χειμώνα, με τις τιμές του TTF να μειώνονται στα 50 ευρώ ανά MWh, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021

Αυξήσεις – ρεκόρ των διεθνών τιμών τροφίμων

Οι τιμές των τροφίμων, που σκαρφάλωναν στη διάρκεια του 2021, έκαναν νέο άλμα μετά τη ρωσική εισβολή λόγω της αδυναμίας εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών μετά τον αποκλεισμό των λιμανιών της από τον ρωσικό στόλο.

Πέρυσι, ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού του ΟΗΕ (FAO) έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, σημειώνοντας αύξηση 14,3% σε σχέση με το 2021, όταν είχε αυξηθεί 28%.

ΟΙ υψηλές τιμές ενέργειας και πρώτων υλών, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και  ισχυρή παγκόσμια ζήτηση τροφίμων ενίσχυσαν τις πιέσεις στις τιμές τους.

Στη διάρκεια του 2022, οι τέσσερις από τους πέντε επιμέρους δείκτες  του FAO – των δημητριακών, του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των φυτικών ελαίων – σημείωσαν υψηλά ρεκόρ.

Οι πιέσεις στις διεθνείς τιμές των τροφίμων υποχώρησαν, αλλά αυτό δεν αμβλύνει ουσιαστικά το πλήγμα που έχουν δεχθεί οι καταναλωτές σε πολλές χώρες και ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες, όπου οι δαπάνες για τρόφιμα αποτελούν σημαντικό ποσοστό των συνολικών δαπανών τους. 

Ασανσέρ το ρούβλι

Οι διακυμάνσεις στην ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος πέρυσι ήταν μεγάλες. Τη  βουτιά του τον Μάρτιο κατά 50%, μερικές ημέρες μετά την εισβολή, ακολούθησε μία άνοδός του πάνω από 200% τον Ιούνιο, σε υψηλό επίπεδο πολλών ετών χάρη στην εκτίναξη των τιμών ενέργειας, των capital controls που επέβαλε η Μόσχα και της αύξησης των επιτοκίων από τη ρωσική κεντρική τράπεζα.

Μετά από έναν χρόνο, το ρούβλι κινείται περίπου στα μέσα επίπεδα που διαμορφωνόταν το 12μηνο πριν τον πόλεμο.

Η Ρωσία θέλει ένα πιο αδύναμο ρούβλι για να ενισχύσει τα έσοδά της από τις εξαγωγές ενέργειας, ώστε να κλείσει το διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα λόγω του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης του πολέμου.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ