Νέα
  • ΓΔ: 1220.89 +1.51%
  • Τζίρος: 139,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μάλπας-Παγκόσμια Τράπεζα: Πρόοδος στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης των χρεών των ευάλωτων κρατών

Πηγή: AP

Τις καλύτερες δυνατές παραχωρήσεις θα προσπαθήσει να πετύχει η Παγκόσμια Τράπεζα στο ζήτημα της διαχείρισης του χρέους των πιο ευάλωτων οικονομιών, διαβεβαίωσε σε δηλώσεις του σήμερα ο Ντέιβιντ Μάλπας. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας είχε συνάντηση με εκπροσώπους του ΔΝΤ, καθώς και αξιωματούχους από πιστώτριες χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα.

Η συνάντηση συνδέεται με τη συζήτηση που έχει ανοίξει, ώστε οι διεθνείς πιστωτές να αποδεχτούν νέα συμφωνία για την παράταση της αποπληρωμής των δανείων από τις αναπτυσσόμενες χώρες που υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία και κατόπιν τον πόλεμο. Η Κίνα είναι από τις μεγαλύτερες πιστώτριες χώρες και οι ΗΠΑ της έχουν ασκήσει επανειλημμένως κριτική για τη στάση της στο θέμα.

Στη συνάντηση που έγινε σήμερα υπό τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζών της ομάδας του G20 στην Ινδία, ο κ. Μαλπάς επιβεβαίωσε τη δέσμευση του διεθνούς οργανισμού στην επίτευξη συναινετικής συμφωνίας για την αναδιάρθρωση των χρεών.  Υποστήριξε δε, πως έλαβε εποικοδομητικά μηνύματα από τον υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας της Κίνας που άφησαν περιθώρια, ώστε να επιτευχθεί πρόοδος.

Το πρακτορείο Reuters σε πρόσφατο δημοσίευμα του είχε υποστηρίξει πως η Ινδία, που ασκεί το διάστημα αυτό την προεδρία του G20, έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση μιας πρότασης από το γκρουπ που θα στηρίξει τις υπερχρεωμένες χώρες στο αίτημα τους για αναδιάρθρωση ή και «κούρεμα» των δανείων τους από τις πιστώτριες χώρες.

Πάντως, από την όλη διαδικασία δεν έχουν προκύψει ακόμη απτά αποτελέσματα.   

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ