Νέα
  • ΓΔ: 1166.57 -0.16%
  • Τζίρος: 29,75 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Τα… κακά μαντάτα από τον πληθωρισμό δίνουν το «πάνω χέρι» στα γεράκια

Πηγή: AP

Τα νέα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, που θα δημοσιευτούν την ερχόμενη Πέμπτη, εκτιμάται πως θα δικαιώσουν τα γεράκια της ΕΚΤ που επιμένουν στην τήρηση σκληρής γραμμής στο ζήτημα των επιτοκίων. Μάλιστα, στις αγορές χρήματος ενισχύονται τα σενάρια που θέλουν την ανοδική τροχιά των επιτοκίων να συνεχίζεται μέχρι και τις αρχές του 2024. 

Πραγματικά, αν και οι τιμές υποχωρούν σταθερά το τελευταίο τετράμηνο και αναμένεται να καταγράψουν νέα κάμψη το Φεβρουάριο με φόντο τη διολίσθηση στις τιμές του φυσικού αερίου, ο δομικός πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας προβλέπεται πως θα παραμείνει «καρφωμένος» στο ιστορικό υψηλό του 5,3%.

Με τον τρόπο αυτό οι ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Wall Street την περασμένη εβδομάδα, θα δουν τις ελπίδες τους για μια εκτόνωση των πληθωριστικών πιέσεων που θα μπορούσε να επηρεάσει τις κεντρικές τράπεζες να… ψαλιδίζονται.

Ερωτηματικό τα επόμενα βήματα, μετά το Μάρτιο

Βεβαίως, στην περίπτωση της ΕΚΤ δεν υπήρχε αμφιβολία πως το συμβούλιο οδεύει σταθερά προς μια ακόμη σημαντική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του ερχόμενου μήνα (στις 16 Μαρτίου), όμως το μεγάλο ζητούμενο έχει να κάνει με τα αμέσως επόμενα βήματα. Και τα διόλου ενθαρρυντικά δεδομένα από το επίμαχο μέτωπο του πληθωρισμού σημαίνει πως η ΕΚΤ πιθανότατα δεν θα τερματίσει το Μάρτιο την πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, αλλά θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

«Μια ακόμη πτώση του βασικού πληθωρισμού λόγω της πτώσης των ενεργειακών τιμών θα ανακουφίσει ελάχιστα τα γεράκια της ΕΚΤ. Με τις πληθωριστικές πιέσεις να παραμένουν αυξημένες, το συμβούλιο θα αναγκαστεί να συνεχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού» σχολίασε η Μαέβα Κάζιν, κορυφαία οικονομολόγος του Bloomberg Economics.

Ειδικά ο ισχυρός άντρας της γερμανικής Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ, δεν… «μάσησε» τα λόγια του την Παρασκευή, όταν ξεκαθάρισε πως ο πληθωρισμός και κυρίως ο δομικός πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά ψηλά, με πολύ αργή τάση επιβράδυνσης, με αποτέλεσμα να κρίνει αναγκαίες επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων πέραν του συμβουλίου του Μαρτίου. 

Όμως και ο συνήθως πιο μετριοπαθής Ιγνκάσιο Βίσκο της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, σε συνέντευξη του το Σάββατο στην τηλεόραση του Bloomberg, συμφώνησε πως η ΕΚΤ θα ανεβάσει τα επιτόκια όσο ψηλά χρειάζεται για να κατεβάσει τον πληθωρισμό κοντά στο όριο του 2% και ειδικά τον επίμονα υψηλό δομικό πληθωρισμό. Μάλιστα, για το λόγο αυτό υποστήριξε ότι είναι αδύνατον να προβλέψει το τελικό «ταβάνι» των επιτοκίων που «μπορεί να είναι στο 3,5%, στο 3,25% ή και στο 3,75%», διότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των στοιχείων.

«Αν χρειαστεί να είμαστε ακόμη πιο περιοριστικοί θα είμαστε ακόμη πιο περιοριστικοί» ξεκαθάρισε.

Μέχρι το καλοκαίρι ή μέχρι το 2024;

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αγορές χρήματος έχουν λάβει ήδη το μήνυμα και έχουν ανεβάσει προς τα πάνω το εκτιμώμενο τελικό «ταβάνι» των ευρωεπιτοκίων «ποντάροντας» σε επιπλέον συνολική αύξηση, τους επόμενους μήνες, κατά 75 μονάδες βάσης. Αναλόγως πολλοί αναλυτές και διεθνείς οίκοι συμφωνούν πλέον πως το ανώτατο σημείο των επιτοκίων θα βρεθεί στο 3,75% πριν τα τέλη του καλοκαιριού.

Πάντως υπό το φως των νέων δεδομένων κερδίζουν για πρώτη φορά έδαφος και τα χειρότερα σενάρια που θέλουν τα ευρωεπιτόκια να φτάνουν στο ανώτατο σημείο τους, όχι μέσα στο 2023, αλλά μέσα στο 2024. Τα σενάρια αυτά θέλουν τα επιτόκια να κινούνται στο 3,5% τον Ιούλιο και τελικά να ανεβαίνουν έως και στο 3,9%(!), το Φεβρουάριο του 2024.

Θυμίζουμε πως μετά από συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων από πέρυσι, κατά 300 μονάδες βάσης, τα ευρωεπιτόκια βρίσκονται σήμερα στο 2,5%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ