Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σιτηρά: «Καλπάζουν» οι ρωσικές εξαγωγές - Διπλάσιες από τα προπολεμικά επίπεδα

Πηγή: Associated Press

Οι καλές σοδειές και οι χαμηλές τιμές που προσφέρουν οι Ρώσοι εκτόξευσαν τις εξαγωγές σιτηρών της χώρας, σε σχεδόν διπλάσια επίπεδα σε σχέση με τα επίπεδα προ του πολέμου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, που επικαλείται στοιχεία της Logistic OS, οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών σχεδόν διπλασιάστηκαν τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, καθώς οι εταιρείες μεταφοράς κατάφεραν να ξεπεράσουν (ή να παρακάμψουν) τα προβλήματα ασφάλισης και χρηματοδότησης που είχαν αντιμετωπίσει με την έναρξη του πολέμου και τις διεθνείς κυρώσεις.

Αν και τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα της Ρωσίας δεν είχαν ενταχθεί -ούτε αναμένεται να ενταχθούν- στις δυτικές κυρώσεις, οι περιορισμοί στις κρατικές εταιρείες και τις ρωσικές τράπεζες είχαν περιπλέξει το εμπόριο και τις εξαγωγές του κλάδου. Σταδιακά η Μόσχα βρήκε λύσεις και αυτό φαίνεται στα νούμερα.  

Ειδικά για το πρώτο δίμηνο της χρονιάς οι εξαγωγές άγγιξαν τα 6,1 εκατ. τόνους, ήτοι 90% πάνω από τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα.

Η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας

Ειδικά οι προοπτικές στις εξαγωγικές ροές από τη Μαύρη Θάλασσα μπαίνουν και πάλι το διάστημα αυτό στο μικροσκόπιο, καθώς σε λίγες μέρες εκπνέει η εφαρμογή της συμφωνίας Ρωσίας-Ουκρανίας-Δύσης για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών. Ο ασφαλής διάδρομος που έχει δημιουργηθεί δεν βοηθά μόνο τις μεταφορές ουκρανικών σιτηρών, αλλά και ρωσικών.

Δεν είναι τυχαίο ότι με την έναρξη των συνομιλιών για την εκ νέου παράταση της συμφωνίας, η Μόσχα ξεκαθαρίζει πως θα πει το «ναι», μόνο αν οι όροι εξυπηρετούν και τα δικά της αγροτικά συμφέροντα. Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν πως θα επιτευχθεί συμφωνία, διότι συμφέρει όλες τις πλευρές.

Η αποκατάσταση των ροών, αν και ειδικά για τα ουκρανικά σιτηρά δεν έχει φτάσει στα προπολεμικά επίπεδα, επέτρεψε στις διεθνείς τιμές να σταθεροποιηθούν και να απομακρυνθούν τα χειρότερα σενάρια μιας διεθνούς επισιτιστικής κρίσης.

Η Ρωσία είχε μια πολύ καλή σοδειά, ενώ για να διασφαλίσει αγοραστές προσφέρει και πολύ ελκυστικές τιμές. Οι προθεσμιακές τιμές των ρωσικών σιτηρών βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ