Νέα
  • ΓΔ: 1419.25 -0.07%
  • Τζίρος: 101,21 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Παγκόσμια Τράπεζα: Στο 10% του ΑΕΠ της Συρίας το κόστος των σεισμών

Πηγή: AP

Στα 5,1 δισ. δολάρια υπολογίζει η Παγκόσμια Τράπεζα τις ζημιές που υπέστη η Συρία από τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Αν και η Συρία είχε επηρεαστεί επίσης από το χτύπημα του Εγκέλαδου, τα φώτα της δημοσιότητας είχαν επικεντρωθεί κυρίως στην Τουρκία, οδηγώντας τους Σύρους να διαμαρτύρονται ότι η διεθνής κοινότητα τους εγκατέλειψε.

Οι σεισμοί κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 50.000 άτομα, από τους οποίους περίπου 6.000 ήταν στη Συρία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Χιλιάδες είναι ακόμη οι αγνοούμενοι, ενώ τεράστιος είναι ο όγκος των αστέγων σε μια περιοχή που ήδη ήταν ταλαιπωρημένη από τον πολύχρονο πόλεμο και τις συνέπειες του.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, στη Συρία οι ζημιές είναι τεράστιες, λόγω και της κακής κατάστασης που βρίσκονταν ήδη οι υποδομές. Το μέγεθος της καταστροφής υπολογίζεται περίπου στο 10% του ΑΕΠ.

Οι μεγαλύτερες ζημιές 

Το 45% των ζημιών εντοπίζεται στο Χαλέπι, με το οικονομικό κόστος να εκτιμάται στα 2,3 δισ. δολάρια. Ωστόσο, μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί και τα βορειοδυτικά, μια περιοχή 4,6 εκατ. ανθρώπων, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, με αποτέλεσμα η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας να είναι πιο δύσκολη.

Στο Ιντλίμπ, οι ζημιές εκτιμώνται στα 1,9 δισ. δολάρια και στη Λατάκια, κοντά στις ακτές, στα 550 εκατ. δολάρια.

Δεδομένων, πάντως, των δυσκολιών που υπάρχουν στην περιοχή το report της Παγκόσμιας Τράπεζας επισημαίνει πως αυτά τα νούμερα αποτελούν μόνο προκαταρκτικά στοιχεία.

Επίσης, τα ποσά αυτά αφορούν μόνο τις άμεσες ζημιές στα σπίτια και τις υποδομές, χωρίς να υπολογίζουν την περαιτέρω διάβρωση της οικονομικής δραστηριότητας. «Η καταστροφή θα οδηγήσει σε μια περαιτέρω πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές ανάκαμψης και ανάπτυξης της Συρίας» σχολίασε ο επικεφαλής του τμήματος Μέσης Ανατολής του διεθνούς οργανισμού, Ζαν Κριστόφ Καρέ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα σε αντίστοιχη προκαταρκτική εκτίμηση της τη Δευτέρα, για τις υλικές ζημιές των σεισμών στην Τουρκία υπολόγισε το μέγεθος της καταστροφής στα 34,2 δισ. δολάρια.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ