Νέα
  • ΓΔ: 1271.2 +0.51%
  • Τζίρος: 101,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκία: Ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού στον κόσμο τον Ιανουάριο - Κατέχει 565 τόνους

Πηγή: AP

Η Τουρκία αγόρασε 23 τόνους χρυσού τον Ιανουάριο, γεγονός που την καθιστά τον μεγαλύτερο αγοραστή του πολύτιμου μετάλλου μεταξύ των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως.

Η χώρα κατέχει πλέον 565 τόνους χρυσού, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.

Συνολικά, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο προσέθεσαν καθαρά 31 τόνους χρυσού στα αποθέματά τους τον Ιανουάριο, αυξάνοντας τις αγορές τους κατά 16% σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και η κεντρική τράπεζα του Καζακστάν ήταν ο δεύτερος και ο τρίτος μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού, προσθέτοντας στα αποθέματά τους 15 τόνους και 4 τόνους αντίστοιχα. 

Η Τουρκία συσσωρεύει χρυσό εδώ και μερικούς μήνες και ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής του πολύτιμου μετάλλου μεταξύ των νομισματικών αρχών πέρυσι. Ο χρυσός είναι επίσης ένα δημοφιλές αγαθό μεταξύ των τουρκικών νοικοκυριών, καθώς επιλέγεται ως αντιστάθμισμα έναντι των νομισματικών και πληθωριστικών πιέσεων.

Διαβάστε επίσης: Οι Ρώσοι επένδυσαν στον χρυσό το 2022 - Αγορές ρεκόρ για τις πολύτιμες ράβδους

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία ανέστειλε προσωρινά ορισμένες εισαγωγές χρυσού στο πλαίσιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για για την άμβλυνση του οικονομικού αντίκτυπου από τους δύο φονικούς σεισμούς. Η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τις εισαγωγές χρυσού, οι οποίες θεωρούνται η μεγαλύτερη απειλή για την επιδείνωση των εξωτερικών οικονομικών της χώρας, συσσωρεύοντας πιέσεις στην ήδη ταλαιπωρημένη λίρα

Στα 20,4 δισ. δολάρια οι εισαγωγές χρυσού το 2022

Η Τουρκία έκανε αθρόες εισαγωγές χρυσού το 2022 καθώς οι πολίτες της έσπευδαν να επενδύσουν στο μέταλλο για να προστατέψουν τις αποταμιεύσεις τους από τον αστρονομικό πληθωρισμό και την κατρακύλα της λίρας.

Οι εισαγωγές χρυσού ανήλθαν σε 20,4 δισ. δολάρια πέρυσι, συμβάλλοντας πολύ στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας ύψους 48,8 δισ. δολαρίων.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα έκανε επίσης τις μεγαλύτερες αγορές χρυσού από όλες τις άλλες κεντρικές τράπεζες πέρυσι. Τα διαθέσιμά της σε χρυσό είχαν φθάσει σε επίπεδο – ρεκόρ, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, καθώς εκτινάχθηκε κατά 148 τόνους σε 542 τόνους.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ