Νέα
  • ΓΔ: 1169.36 +0.08%
  • Τζίρος: 60,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

BlackRock: Εκπληκτική η ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών - Αύξηση κερδών 8%

BlackRock
BlackRock / Πηγή: AP Images

Τα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έδειξαν εκπληκτική ανθεκτικότητα στο δ’ τρίμηνο του 2022 και η καλύτερη επίδοση των μετοχών τους σε σχέση με τις αμερικανικές αναμένεται να συνεχισθεί, εκτιμά η BlackRock.

Με την περίοδο ανακοινώσεων εταιρικών κερδών να οδεύει στο τέλος της, ο κολοσσός της Wall Street τονίζει σε έκθεσή του ότι τα καλά αποτελέσματα δεν περιορίστηκαν στον τραπεζικό και ενεργειακό κλάδο.

«Οι εταιρείες στην Ευρώπη εξέπληξαν τους αναλυτές με την κερδοφορία τους. Τα χρηματιστήρια της περιοχής έχουν καλή πορεία από την αρχή του έτους αλλά με τις τιμές να είναι χαμηλότερες (σε σχέση με τα κέρδη) τόσο ιστορικά όσο και έναντι των αμερικανικών αγορών», δήλωσε η Helen Jewell, αναπληρώτρια επικεφαλής για επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική).

Κέρδη και εκτός του ενεργειακού και τραπεζικού κλάδου

Οι τράπεζες και οι ενεργειακές εταιρείες είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου, αλλά η BlackRock επεσήμανε ότι, ακόμη και χωρίς τις ενεργειακές, τα κέρδη των εταιρειών του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 ήταν αυξημένα κατά 8% σε ετήσια βάση στα τέλη Φεβρουαρίου. 

«Η Ευρώπη είναι η μόνη περιοχή του κόσμου όπου οι αναθεωρήσεις στις προβλέψεις για τα κέρδη του 2024 έχουν επανέλθει σε θετικό έδαφος», είπε η Jewell.

Ισχυρή κερδοφορία και στη Βρετανία

«Τα κέρδη στη Βρετανία αποτέλεσαν επίσης θετική έκπληξη και μετά την εξαίρεση του χρηματοπιστωτικού και ενεργειακού τομέα», πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι η δυναμική των ευρωπαϊκών τραπεζών, η οποία ενισχύθηκε από τις αυξήσεις των επιτοκίων, είναι πιθανό να συνεχισθεί καθώς οι αποτιμήσεις τους  παραμένουν ελκυστικές.

Ανοδος 24% για τον τραπεζικό δείκτη

Ο τραπεζικός δείκτης του Euro Stoxx κατέγραφε άνοδο σχεδόν 24% από την αρχή του 2023, αλλά η Jewell τόνισε ότι οι λόγοι των τιμών προς τα κέρδη παραμένουν χαμηλότεροι από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους του κλάδου.

«Στραφήκαμε υπέρ των χρηματοπιστωτικών εταιρειών στα μέσα του 2022 και πιστεύουμε ότι ο τομέας μπορεί να έχει περαιτέρω υπεραπόδοση το 2023 καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει δεσμευμένη στον έλεγχο του πληθωρισμού και τα υψηλότερα επιτόκια μπορεί να οδηγήσουν τις τράπεζες να επιστρέψουν χρήματα στους μετόχους τους», είπε η Jewell.

Οι ενεργειακοί κολοσσοί στη Βρετανία και την Ευρώπη κατέγραψαν κέρδη – ρεκόρ στο δ’ τρίμηνο λόγω της εκτίναξης των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά ο ήπιος φετινός χειμώνας περιόρισε τη ζήτηση για θέρμανση. Μεσοπρόθεσμα, η BlackRock εξακολουθεί να αναμένει στενότητα στην προσφορά και προβλέπει ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες θα συνεχίσουν να δημιουργούν μεγάλες ροές κεφαλαίων.

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ