Νέα
  • ΓΔ: 1275.5 +0.16%
  • Τζίρος: 38,71 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΗΠΑ: Νέο άλμα πέραν του αναμενόμενου στις προσλήψεις του ιδιωτικού τομέα

Πηγή: AP

Αύξηση άνω του αναμενόμενου παρουσίασαν τον Φεβρουάριο οι προσλήψεις στον αμερικανικό ιδιωτικό τομέα, γεγονός που συντηρεί την ισχυρή εικόνα στην αγορά εργασίας. Η έκθεση της ADP θεωρείται ενδεικτική των τάσεων στην αγορά ενόψει της δημοσίευσης της κρίσιμης έκθεσης για την απασχόληση, που ανακοινώνεται την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της ADP, οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 242.000 σε μηνιαία βάση, ήτοι πάνω από τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για άνοδο κατά 205.000. Στα δε, επίπεδα αυτά ήταν κατά πολύ ψηλότερα του Ιανουάριου που, μετά και τη νέα αναθεώρηση, διαμορφώθηκαν στις 119.000.

Ο ρυθμός αύξησης των μισθών υποχώρησε ελαφρά κατά 0,1%, αλλά παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, στο 7,2%, συντηρώντας την εικόνα υπερθέρμανσης της αγοράς

Ανάμεσα στους επιμέρους κλάδους, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε ο κλάδος της ψυχαγωγίας και φιλοξενίας με 83.000 προσλήψεις.

Στο στόχαστρο της Fed

Τα στοιχεία αυτά θα έρθουν να «κουμπώσουν» στις επισημάνσεις που έχει κάνει η Fed, η οποία βλέπει με ανησυχία την αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ η περιοριστική νομισματική πολιτική δεν μοιάζει να έχει επηρεάσει ιδιαίτερα την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση.

Οι προβλέψεις για την έκθεση για την απασχόληση, που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή, κάνουν λόγο για εκτιμώμενο νέο άλμα στις προσλήψεις στις 225.000, με το δείκτη της ανεργίας να παραμένει αμετάβλητος στο 3,4%.

Ο Τζερόμ Πάουελ στην ομιλία του χθες στη Γερουσία προειδοποίησε για την πιθανότητα η Fed να αναγκαστεί να ανεβάσει και πάλι το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις δείχνουν να ξαναφουντώνουν, όπως και την πιθανότητα το τελικό «ταβάνι» τους να είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο.

Οι δηλώσεις Πάουελ προκάλεσαν έντονους τριγμούς στην αμερικανική αγορά, που εκτιμά ότι το συμβούλιο θα περιμένει τα στοιχεία από την έκθεση για την απασχόληση και τις νέες ενδείξεις για την πορεία του πληθωρισμού, που ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα, για να αποφασίσει αν τελικά θα πάει σε μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων, κατά 50 μονάδες βάσης, στην επικείμενη συνεδρίαση, στα τέλη του μηνός.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ