Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

WEF: Απαιτούνται 132 χρόνια για να «κλείσει» η ψαλίδα των δύο φύλων

Πηγή: AP

Είναι ένας… ανδρικός κόσμος. Οι περισσότερες γυναίκες το γνωρίζουν, καθώς το βιώνουν. Αλλά και οι διεθνείς εκθέσεις, με αφορμή βέβαια τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το επιβεβαιώνουν, με την θλιβερή διαπίστωση ότι το διπλό οικονομικό σοκ της πανδημίας και κατόπιν της κρίσης που πυροδότησε ο πόλεμος και ο υψηλός πληθωρισμός επιδείνωσαν τα νούμερα και διεύρυναν την ψαλίδα ανάμεσα στα δύο φύλα. 

Το World Economic Forum, σε έκθεση του, κάνει την άκρως δυσοίωνη εκτίμηση πως θα χρειαστεί να περάσουν πάνω από πέντε(!) γενιές προκειμένου να επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος της πραγματικής ισότητας, καθώς οι γυναίκες υπολείπονται των ανδρών σε όλες τις κατηγορίες της πολιτικής και της οικονομίας.

Μάλιστα, η νέα οικονομική κρίση και η έκρηξη του πληθωρισμού από πέρυσι, μαζί με την κρίση της πανδημίας που είχε προηγηθεί, συνέβαλε περαιτέρω στο άνοιγμα της ψαλίδας, καθώς το οικονομικό πλήγμα για τις γυναίκες ήταν επίσης μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με την νέα εκτίμηση του WEF απαιτούνται μόλις… 132(!) χρόνια για να φτάσουμε στην ισότητα των δύο φύλων, όταν το 2020 η πρόβλεψη έκανε λόγο για 100 χρόνια!  

Η πανδημία και ο πληθωρισμός

«Δυστυχώς φοβόμαστε πως η κρίση του πληθωρισμού, μετά την κρίση της πανδημίας, απειλεί να εξαφανίσει την πρόοδο που είχαν κάνει οι γυναίκες τα προηγούμενα χρόνια» σχολίασε η Ντίμπλ Γκοσάι, της Bank of America.

Πραγματικά, της τωρινής οικονομικής κρίσης είχε προηγηθεί η ζημιά που προκάλεσε η πανδημία στις οικονομίες, πλήττοντας κυρίως τους πιο ευάλωτους, ανάμεσα τους και οι γυναίκες.

Σύμφωνα με την BofA Global Research, η εισοδηματική δύναμη των γυναικών απώλεσε περίπου 800 δισ. δολάρια διεθνώς λόγω της πανδημίας, καθώς η μεγαλύτερη συγκέντρωση γυναικών εντοπίζεται σε θέσεις εργασίας και κλάδους που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες και τις περισσότερες απολύσεις λόγω κορονοϊού.

Επίσης, λόγω των περιοριστικών μέτρων που υποχρέωσαν τα παιδιά σε τηλεκπαίδευση, πολλές γυναίκες αναγκάστηκαν να αφήσουν τη δουλειά τους για να μείνουν με τα παιδιά στο σπίτι.  

Ο δείκτης Global Gender Gap βρίσκεται στο 62,9%, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που δημιουργήθηκε ο δείκτης, το 2006. Ένα από τα μεγαλύτερα δε, αγκάθια παραμένει η ανισότητα στο ύψος των μισθών.

Τροχοπέδη για την παγκόσμια οικονομία

Μεταξύ των κρατών του ΟΟΣΑ το μισθολογικό χάσμα βρίσκεται κατά μέσο όρο στο 13% για τους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες διεθνείς εκθέσεις συμφωνούν πως η αυξημένη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και η διασφάλιση καλύτερων εισοδημάτων θα έχει τεράστιο όφελος για την παγκόσμια οικονομία, ωθώντας την οικονομική δραστηριότητα έως και κατά 35%, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Αντιστοίχως, τελευταία έκθεση της Moody’s Analytics υπολόγισε πως η μείωση της ψαλίδας στους μισθούς ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα άλμα των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας κατά 7%(!) ή αλλιώς 7 τρισ. δολάρια.

«Η επίμονη ανισότητα στα εισοδήματα μεταξύ ανδρών και γυναικών επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη μιας οικονομίας» συμφωνεί η Παγκόσμια Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι συνολικά 119 χώρες βρίσκονται πολύ πίσω στην ύπαρξη του απαραίτητου νομικού πλαισίου που θα μείωνε τις ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων. Ουσιαστικά περίπου το ήμισυ των κρατών που συνθέτουν την παγκόσμια οικονομία δεν διαθέτουν νομικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει νομικά την ισότητα των μισθών. Ασχέτως βέβαια από το γεγονός πως, ακόμη και σε προηγμένα δυτικά κράτη, που υπάρχει το σχετικό νομικό πλαίσιο, διαπιστώνεται ψαλίδα στους μισθούς ανάμεσα στα δύο φύλα.

Ενδεικτικά στις ΗΠΑ, το μισθολογικό χάσμα έχει μειωθεί ελάχιστα μέσα στα τελευταία είκοσι χρόνια. Το 2002, οι Αμερικανίδες κέρδιζαν κατά μέσο όρο 80 σεντς ανά 1 δολάριο που κέρδιζαν οι άντρες εργαζόμενοι. Και το 2022, η αναλογία είχε φτάσει στα 82 σεντς έναντι του 1 δολαρίου. Το 1982, η ίδια αναλογία βρισκόταν στα 65 σεντς.

Στην ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση της Allianz, οι γυναίκες πληρώνονται κατά 13% χαμηλότερα σε σχέση με τους άντρες, ένα ποσοστό αρκετά κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 20% που υπολογίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας, αλλά και πάλι πολύ μακριά από την επιθυμητή ισότητα που προάγουν οι θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ