Νέα
  • ΓΔ: 1273.46 0.00%
  • Τζίρος: 49,60 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΗΠΑ: Στο 6% μειώθηκε ο πληθωρισμός - Το μήνυμα για τη Fed

Μείωση σε ετήσια βάση στα επίπεδα που περίμεναν αναλυτές, αλλά νέο άλμα σε μηνιαία βάση κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ.

Στα επίπεδα αυτά θα συνεχίσει να πιέζει την Federal Reserve να διατηρήσει την περιοριστική νομισματική πολιτική, αν και υπάρχουν ελπίδες, με φόντο και την αναταραχή που προκάλεσε η υπόθεση της SVB, πως τουλάχιστον στο συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας θα αποφασίσει μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.  

Συγκεκριμένα ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) διαμορφώθηκε για το μήνα Φεβρουάριο στο 6% σε ετήσια βάση, σε σχέση με το 6,4% τον περασμένο μήνα. Αν και σε μηνιαία βάση σημείωσε νέα αύξηση κατά 0,4%, επιβεβαιώνοντας πως οι πληθωριστικές πιέσεις δεν έχουν καταλαγιάσει σε σημείο που να επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να… ρίξει τις άμυνες της.

Αγκάθι, εξάλλου, παραμένει ο δομικός πληθωρισμός η αποκλιμάκωση του οποίου παραμένει πολύ αργή, προβληματίζοντας τους αναλυτές. Συγκεκριμένα, ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 0,5% τον Φεβρουάριο, έναντι 0,4% τον Ιανουάριο, ήτοι δηλαδή λίγο ψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 0,4%. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης μειώθηκε επίσης ελαφρά από το 5,6% στο 5,5%.

Κλειδί για τη συνεχιζόμενη πτώση του CPI ήταν η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας, στο 0,6% για το μήνα, καθώς οι τιμές των καυσίμων μειώθηκαν κατά 7,9%. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 9,5% σε ετήσια βάση.

Η αντίδραση της Fed

Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο για τη Fed, καθώς τα γεγονότα που πυροδότησε η κατάρρευση της τράπεζας SVB έχουν θολώσει το τοπίο αναφορικά με την έκβαση της επόμενης συνεδρίασης της, στις 21-22 Μαρτίου. 

Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις είχαν οδηγήσει πολλούς αναλυτές να «ποντάρουν» ακόμη και σε μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων, κατά 50 μονάδες βάσης, με δεδομένο πως και ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ προ ημέρων είχε υποστηρίξει πως το τελικό «ταβάνι» των επιτοκίων θα διαμορφωθεί πιθανότατα ψηλότερα από το αναμενόμενο. Όμως, οι τριγμοί στην αγορά και στο τραπεζικό κλάδο, από την περασμένη Παρασκευή, φούντωσαν τις αντίθετες προβλέψεις φέρνοντας μπροστά ακόμη και το σενάριο να μην υπάρξει καν νέα αύξηση των επιτοκίων, τουλάχιστον κατά το επικείμενο συμβούλιο.

Το γεγονός ότι τα νέα στοιχεία του πληθωρισμού κινήθηκαν, σε γενικές γραμμές, εντός των προβλέψεων σημαίνει πως η Fed ενδεχομένως να έχει τα περιθώρια, είτε να κρατήσει προσωρινά στάση αναμονής είτε έστω να περιοριστεί σε μια μικρή αύξηση των επιτοκίων. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι επιμέρους δείκτες της Wall Street ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με δυναμική άνοδο. O Dow Jones "άνοιξε" με άλμα της τάξεως των 300 μονάδων, ενώ σημαντική αύξηση κατά 1,31% και 1,52% ξεκίνησε αντιστοίχως ο S&P 500 και ο Nasdaq. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ