Νέα
  • ΓΔ: 1264.69 -0.05%
  • Τζίρος: 110,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

JP Mοrgan για Credit Suisse: Δεν αρκεί η ρευστότητα των 50 δισ. - Βλέπει εξαγορά από UBS

JP Morgan / Πηγή: A{

H μετοχή της Credit Suisse έκανε άλμα 32% σήμερα το πρωί, με την άνοδο να περιορίζεται στη συνέχεια αλλά να παραμένει κοντά στο 20%, μετά τη διασφάλιση ρευστότητας από την ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB) που ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αντιστρέφοντας μεγάλο μέρος από τις χθεσινές απώλειές της που έφτασαν το 24%.

Η ανακοίνωση της ελβετικής τράπεζας ότι θα λάβει δάνειο 50 δις. φράγκων (54 δις. δολαρίων) από την SNB συνέβαλε επίσης στην ανακοπή των ισχυρών πωλήσεων στις ασιατικές αγορές σήμερα καθώς και στη συγκρατημένη άνοδο των ευρωπαϊκών μετοχών.

Παράλληλα, το κόστος ασφάλισης ομολόγων της Credit Suisse από τον κίνδυνο χρεοκοπίας (CDS)  έκανε βουτιά μετά τη χθεσινή άνοδό του σε επίπεδα που σημειώνονται όταν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Μεγάλη ήταν η ανάκαμψη στις τιμές των ομολόγων της ελβετικής τράπεζας, με αυτά της πρώτης βαθμίδας που έχουν ως νόμισμα αναφοράς το δολάριο να κερδίζουν 10 σεντς μετά τη χθεσινή υποχώρησή τους κάτω από τα 50 σεντς στο δολάριο.

JP Morgan: Πιθανότερο σενάριο η εξαγορά από την UBS

Αναλυτές της JPMorgan ανέφεραν, ωστόσο, ότι το δάνειο από την SNB δεν θα είναι αρκετό για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών καθώς και ότι «το στάτους κβο δεν αποτελεί πλέον επιλογή».

«Θεωρούμε ότι η στήριξη με ρευστότητα από τη SNB δεν είναι αρκετή», ανέφεραν, θεωρώντας ως πιθανότερο σενάριο την εξαγορά της Credit Suisse από τη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα UBS. 

«Κατά την άποψή μας, το στάτους κβο δεν αποτελεί πλέον επιλογή καθώς οι ανησυχίες των αντισυμβαλλόμενων τραπεζών αρχίζουν να εμφανίζονται, κάτι που αντανακλάται στην αδυναμία των αγορών πιστώσεων/μετοχών», πρόσθεσαν οι αναλυτές της JP Morgan. 

O πανικός δεν οφείλεται μόνο στην SVB

Ο ιδρυτής της Shelter Island Capital Management, Luis Arenzana, δήλωσε ότι οι συνεχείς αποσύρσεις κεφαλαίων από πλούσιους πελάτες της ελβετικής τράπεζας δεν είναι «αναγκαστικά μία αντίδραση πανικού στα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ μόνο».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «τα κέρδη της CS από το 2013 ήταν μικρότερα από το κόστος κεφαλαίου της. Η τράπεζα είχε έκτοτε σωρευτικές απώλειες 2,5 φράγκων ανά μετοχή. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μόνο ενός ή δύο κακών ετών, καθώς η τράπεζα σημείωσε ζημιές τα πέντε από τα εννιά αυτά χρόνια».

Τι λένε άλλοι αναλυτές

Αλλοι αναλυτές ήταν συγκρατημένα αισιόδοξοι. «Μετά τη χθεσινή ακραία μεταβλητότητα της μετοχής, οι ελβετικές Αρχές πρόσφεραν τη στήριξή τους, η οποία είναι ισχυρό και σημαντικό μήνυμα. Ελπίζουμε ότι τα μέτρα αυτά θα ηρεμήσουν τις αγορές και θα σπάσουν το αρνητικό σπιράλ… Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος για να ανακτηθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στο franchise», δήλωσε αναλυτής της Bank Vontobel.

Η επικεφαλής για τις αγορές της Hargreaves Lansdown δήλωσε ότι «η Credit Suisse είναι η πρώτη μεγάλη τράπεζα που θεωρείται πολύ μεγάλη για να αποτύχει και παίρνει έκτακτη βοήθεια», προσθέτοντας ότι «η βοήθεια των 54 δις. δολαρίων ανακόπτει τις ανησυχίες για μεγαλύτερες αναλήψεις από την τράπεζα και τις συνέπειες για άλλα πιστωτικά ιδρύματα στο κόσμο που είναι εκτεθειμένα στη λειτουργία της».

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ