Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Γκίντος-ΕΚΤ: Κάποιες τράπεζες μπορεί να είναι πιο ευάλωτες στο ρίσκο των αυξημένων επιτοκίων

Πηγή: AP

Παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων πως το τραπεζικό σύστημα της περιοχής είναι ισχυρό και ανθεκτικό απέναντι στις πιέσεις που δημιουργούν τα πολύ υψηλά επιτόκια, πίσω από τις… κλειστές πόρτες φαίνεται πως εκφράζονται κάποιες… επιφυλάξεις.

Ενδεικτική είναι η αποκάλυψη του Bloomberg, που υποστήριξε ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος κατά την ενημέρωση του προς τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, στη συνεδρίαση του Ecofin, υποστήριξε πως «κάποιες τράπεζες» μπορεί να είναι ευάλωτες.

Η συζήτηση στο Ecofin της Τρίτης (προ δηλαδή του κραχ στην Credit Suisse) αφορούσε την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, για την οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο η κάθετη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Ο Ισπανός υποστήριξε ότι σε γενικές γραμμές οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ανθεκτικές και λιγότερο εκτεθειμένες σε σχέση με τις αμερικανικές. Όμως, παραδέχτηκε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να απορρίψει την πιθανότητα κάποιες τράπεζες της περιοχής να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω και των επιχειρηματικών μοντέλων που εφαρμόζουν.

Ο Λουίς ντε Γκίντος στάθηκε στην ενδεχόμενη σύγκρουση μεταξύ της βασικής αποστολής της ΕΚΤ, που επικεντρώνεται στη μείωση του πληθωρισμού και την πιθανή ζημιά στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τα υψηλότερα επιτόκια. Και βέβαια ήδη σήμερα η ΕΚΤ παρέμεινε σταθερή στην περιοριστική νομισματική πολιτική που έχει εφαρμόσει με νέα δυναμική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Για τους λόγους αυτούς, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε το Ecofin ότι η ΕΕ θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση, καθώς η έλλειψη εμπιστοσύνης θα μπορούσε να προκαλέσει μετάδοση του κινδύνου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ