Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Fed: Αναλυτές και traders συμφωνούν πως έρχεται μικρή αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β.

Πηγή: Associated Press

Η συνεχιζόμενη αναταραχή στη Wall Street, όπου οι δείκτες υποχωρούν και σήμερα, φαίνεται πως παγιώνει την άποψη των traders πως η Federal Reserve θα κινηθεί προσεκτικά στη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας, με μετριοπαθή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, οι αναλυτές είχαν φτάσει στο σημείο να περιμένουν πως η Fed θα αναγκαστεί να ανεβάσει και πάλι ρυθμό με φόντο την αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων, με μια δυναμική αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, μετά την μετριοπαθή αύξηση του Φεβρουαρίου. Μάλιστα, οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο είχαν βάλει «φωτιά» στις αγορές, καθώς είχε μιλήσει για μεγάλη πιθανότητα το τελικό «ταβάνι» των επιτοκίων να διαμορφωθεί ψηλότερα από το προβλεπόμενο, κάτι που θα συνεπαγόταν περισσότερες ή (και) μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων.

Αλλαγή τοπίου

Η κατάρρευση των δύο μικρών αμερικανικών τραπεζών (SVB και Signature) και ο φόβος της «μόλυνσης» ευρύτερα του τραπεζικού κλάδου, δεδομένης και της ευάλωτης κατάστασης στην οποία βρίσκεται τουλάχιστον άλλη μία μικρή τράπεζα, η First Republic, αναθεώρησαν τα πλάνα με τους περισσότερους αναλυτές να περιμένουν πλέον μόλις μια μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Βέβαια η ΕΚΤ δεν άλλαξε ρότα, εν μέσω της τραπεζικής καταιγίδας, προχωρώντας σε δυναμική αύξηση των ευρωεπιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Όμως, ακόμη και το εποπτικό της συμβούλιο επανέλαβε σήμερα, σε έκτακτη συνεδρίαση του, πως δεν «βλέπει» κίνδυνο μόλυνσης στις τράπεζες της Ευρωζώνης, καθώς η ρευστότητα τους είναι ισχυρή.

Στην αμερικανική τραπεζική αγορά αντιθέτως υπάρχει εύλογη ανησυχία, κυρίως για τις μικρότερες και πιο ευάλωτες τράπεζες. Άλλωστε η ίδια η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πω,ς από την Κυριακή, έχει αναγκαστεί να χορηγήσει έκτακτη βοήθεια (δάνεια) συνολικού ύψους σχεδόν 12 δισ. δολαρίων σε αμερικανικές τράπεζες που βρέθηκαν υπό πίεση λόγω της αναταραχής.

Θα κάνουν πίσω τα γεράκια; 

Κάπως έτσι μπορεί τα πληθωριστικά δεδομένα (με βάση και τα νεότερα στοιχεία) να είναι δύσκολο να επιτρέψουν στο συμβούλιο να κρατήσει στάση αναμονής στη συνεδρίαση στις 21-22 Μαρτίου, όμως η πίεση στην αγορά και στον τραπεζικό κλάδο ωθεί ακόμη και τα γεράκια στην ανάγκη να ρίξουν… νερό στο κρασί τους αποδεχόμενοι μια μετριοπαθή αύξηση, τουλάχιστον για την ώρα.

Όπως επισημαίνουν, εξάλλου, αρκετοί αναλυτές το συμβούλιο δεν μπορεί να ρισκάρει να χάσει μέρος της προόδου που έχει κάνει τώρα με τον συνεχή ανοδικό κύκλο των επιτοκίων ή να απωλέσει τμήμα της αξιοπιστίας της δεδομένου ότι κυρίαρχος στόχος της είναι η σταθερότητα των τιμών.

Σε δημοσκόπηση που διεξήχθη από το πρακτορείο Reuters, 76 από τους 82 αναλυτές που συμμετείχαν δήλωσαν πως περιμένουν μικρή αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, που θα διαμορφώσει το εύρος των επιτοκίων στο 4,75% με 5%.   

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ