Νέα
  • ΓΔ: 1054.59 +0.83%
  • Τζίρος: 88,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Credit Suisse: Απορρίπτει την προσφορά της UBS - Συνεχίζεται το θρίλερ

Σε «θρίλερ» γερά νεύρα εξελίσσεται η προσπάθεια να διασωθεί Credit Suisse μέσω της εξαγοράς της από την μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, την UBS κάτω από ιδιαίτερα μεγάλη πίεση του χρόνου, καθώς όλες οι πλευρές επιθυμούν το deal να ολοκληρωθεί έως σήμερα το βράδυ, και πάντως πριν το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.

Οπως έγινε γνωστό νωρίτερα η UBS Group AG προσφέρεται να εξαγοράσει την Credit Suisse Group AG έναντι 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, μια συμφωνία στην οποία η προβληματική ελβετική εταιρεία αντιδρά με την υποστήριξη του μεγαλύτερου μετόχου της.

Η Credit Suisse, η οποία έκλεισε την Παρασκευή με χρηματιστηριακή αξία περίπου 7,4 δισεκατομμυρίων φράγκων (8 δισεκατομμυρίων δολαρίων), πιστεύει ότι η προσφορά είναι πολύ χαμηλή και θα πλήξει τους μετόχους και τους εργαζόμενους που έχουν αναβάλει μετοχές, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος.

►Διαβάστε επίσης: UBS-Credit Suisse: Διάσωση με έκτακτα μέτρα και κρατικές εγγυήσεις - Κρίσιμες ώρες

Με τιμή 0,25 φράγκα ανά μετοχή

Η προσφορά της UBS κοινοποιήθηκε την Κυριακή με τιμή 0,25 φράγκα ανά μετοχή που θα καταβληθεί σε μετοχές. Η UBS επέμεινε επίσης σε μια ουσιώδη δυσμενή μεταβολή που ακυρώνει τη συμφωνία εάν τα περιθώρια πιστωτικής αθέτησης της εκτιναχθούν κατά 100 μονάδες βάσης ή περισσότερο, ανέφεραν οι Financial Times. Η Credit Suisse έκλεισε με πτώση 8% στα 1,86 φράγκα στο κλείσιμο της Παρασκευής.

Οι ελβετικές αρχές επιδιώκουν να μεσολαβήσουν για μια συμφωνία που θα αντιμετωπίσει την πτώση της Credit Suisse, η οποία προκάλεσε σοκ στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα την περασμένη εβδομάδα, όταν πανικόβλητοι επενδυτές πέταξαν τις μετοχές και τα ομόλογά της μετά την κατάρρευση πολλών μικρότερων αμερικανικών δανειστών.

►Διαβάστε επίσης: Πίσω από την κουρτίνα της Credit Suisse και της Silicon Valley

Περίπλοκες συζητήσεις και διαβουλεύσεις

Μια ενίσχυση ρευστότητας από την ελβετική κεντρική τράπεζα ανέκοψε για λίγο τις πτώσεις, αλλά το δράμα της αγοράς ενέχει τον κίνδυνο να συνεχίσουν να φεύγουν πελάτες ή αντισυμβαλλόμενοι, με πιθανές επιπτώσεις στον ευρύτερο κλάδο.

Οι περίπλοκες συζητήσεις σχετικά με αυτό που θα ήταν ο πρώτος συνδυασμός δύο παγκόσμιων συστημικά σημαντικών τραπεζών από την οικονομική κρίση έχουν δει τις ελβετικές και αμερικανικές αρχές να ζυγίζουν, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος.

Οι συνομιλίες επιταχύνθηκαν το Σάββατο, με όλες τις πλευρές να πιέζουν για μια λύση που θα μπορεί να εκτελεστεί γρήγορα μετά από μια εβδομάδα που είδε τους πελάτες να αποσύρουν χρήματα και τους αντισυμβαλλομένους να κάνουν πίσω από ορισμένες συναλλαγές με την Credit Suisse.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, έκανε σαφές το μήνυμα μέσω της Le Parisien: «Περιμένουμε τώρα μια οριστική και διαρθρωτική λύση».

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε επίσης επισημάνει ότι παρακολουθεί στενά την υπόθεση.

►Διαβάστε επίσης: Credit Suisse: Οι τραπεζοϋπάλληλοι ζητούν ομάδα κρούσης για τις θέσεις που θα χαθούν

Εγγυήσεις ζητά η UBS, έκτακτα μέτρα από την Ελβετία

Η  UBS  AG ζήτησε να λάβει κρατικές εγγυήσεις ύψους περίπου 6 δισεκ. δολαρίων για μια πιθανή εξαγορά, ενώ η Ελβετία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει έκτακτα μέτρα για να επιταχύνει τη συμφωνία. 

Οι εγγυήσεις που ζητά η UBS θα καλύψουν το κόστος της εκκαθάρισης τμημάτων της Credit Suisse και πιθανές δικαστικές δαπάνες, δήλωσαν δύο άτομα στο Reuters.

Mε βάση την ελβετική νομοθεσία, η UBS θα έπρεπε να δώσει στους μετόχους περιθώριο έξι εβδομάδων για να διαβουλευτούν πάνω σε οποιαδήποτε συμφωνία. Ωστόσο, η UBS άφησε να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιηθούν έκτακτα μέτρα ώστε να παρακαμφθεί αυτή η υποχρέωση, σύμφωνα με τους FT.

Πιθανή συγχώνευση των δύο τραπεζών μπορεί να στοιχίσει 10.000 θέσεις εργασίας, επισημαίνει το Reuters.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ