Νέα
 • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
 • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Credit Suisse: Στα 3,25 δισ. δολλάρια το deal της εξαγοράς από τη UBS και 108 δισ. πιστωτική γραμμή

Πηγή: AP

Επειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις, ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Ελβετίας, η UBS , εξαγοράζει την Credit Suisse, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Αλαίν Μπερσέ δηλώνοντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Αυτή η λύση «δεν είναι μόνο αποφασιστική για την Ελβετία (...) αλλά για την σταθερότητα του συνόλου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου παρουσία των προέδρων των δύο ελβετικών τραπεζικών κολοσσών, του Κολμ Κέλεχερ για την UBS και του Αξελ Λέχμαν για την Credit Suisse.

Η υπουργός Οικονομικών Κάριν Κέλερ-Σούτερ δήλωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η πτώχευση της Credit Suisse θα μπορούσε να προκαλέσει «ανεπανόρθωτες οικονομικές ζημίες». «Για τον λόγο αυτόν, η Ελβετία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της πέραν των συνόρων της».

Η UBS εξαγοράζει την Credit Suisse έναντι 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων σε μετοχές, (3,23 δισ. δολάρια) αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο τραπεζών, δηλαδή έναντι 0,76 λεπτών ανά μετοχή, η οποία είχε αξία 1,86 ελβετικό φράγκο το βράδυ της Παρασκευής.

Η συγχώνευση των δύο τραπεζικών κολοσσών, που συγκαταλέγονται στο κλαμπ των 30 τραπεζικών ιδρυμάτων που είναι υπερβολικά σημαντικά για να πτωχεύσουν, έπρεπε να ολοκληρωθεί και ανακοινωθεί πριν από το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, με την ελπίδα ότι η κίνηση αυτή θα αρκέσει για να προλάβει τον γενικευμένο πανικό.

Τι λέει η UBS

Σε ανακοίνωση της η UBS μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει συγκεκριμένα για την εξαγορά:

 • Δημιουργεί τον κορυφαίο παγκόσμιο διαχειριστή πλούτου με 5 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ επενδυμένων περιουσιακών στοιχείων σε ολόκληρο τον Όμιλο
 • Επεκτείνει το προβάδισμα της UBS στην εγχώρια αγορά της Ελβετίας
 • Η στρατηγική της UBS παραμένει αμετάβλητη, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης στην ανάπτυξη στην Αμερική και την APAC
 • Ελκυστικοί οικονομικοί όροι που περιλαμβάνουν προστασία έναντι αρνητικών επιπτώσεων
 • Αναμένεται ετήσια μείωση κόστους άνω των 8 δισ. δολαρίων ΗΠΑ έως το 2027
 • Η UBS παραμένει ισχυρά κεφαλαιοποιημένη πολύ πάνω από το στόχο μας του 13% και δεσμευμένη για προοδευτική
 • μερισματική πολιτική σε μετρητά
 • Μια εστιασμένη Επενδυτική Τράπεζα, που παραμένει προσηλωμένη στο μοντέλο της UBS- στρατηγικό Global Banking
 • επιχειρήσεις που θα διατηρηθούν, η πλειοψηφία των θέσεων στις αγορές της Credit Suisse θα μετακινηθεί σε μη βασικές

Η συναλλαγή δημιουργεί σημαντική βιώσιμη αξία για τους μετόχους της UBS

Η UBS σχεδιάζει να εξαγοράσει την Credit Suisse. Ο συνδυασμός αναμένεται να δημιουργήσει μια επιχείρηση με περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε συνολικά επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία και ευκαιρίες  βιώσιμης αξίας. Θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της UBS ως ο κορυφαίος παγκόσμιος διαχειριστής πλούτου με έδρα την Ελβετία και με περισσότερα από USD 3,4 τρισ. σε επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία σε συνδυασμένη βάση, δραστηριοποιούμενη στις πιο ελκυστικές αναπτυσσόμενες αγορές.

Η συναλλαγή ενισχύει τη θέση της UBS ως η κορυφαία καθολική τράπεζα στην Ελβετία. Η συνδυασμένη επιχειρήσεις θα αποτελέσουν κορυφαίο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, με επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία  άνω του 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της UBS Colm Kelleher δήλωσε:

«Η UBS θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει μια νέα εταιρεία: «Αυτή η εξαγορά είναι ελκυστική για τους μετόχους της UBS, αλλά, ας είμαστε σαφείς, ως όσον αφορά την Credit Suisse, πρόκειται για διάσωση έκτακτης ανάγκης. Έχουμε δομήσει μια συναλλαγή που θα διατηρήσει την αξία που έχει απομείνει στην επιχείρηση, περιορίζοντας παράλληλα την αρνητική μας έκθεση. Η εξαγορά της Credit Suisse δυνατοτήτων στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και στην ελβετική καθολική τραπεζική θα ενισχύσει τη στρατηγική της UBS για την ανάπτυξη της των δραστηριοτήτων της με χαμηλό κεφάλαιο. Η συναλλαγή θα αποφέρει οφέλη στους πελάτες και θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμα βιώσιμη αξία
για τους επενδυτές μας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της UBS, Ralph Hamers, δήλωσε:

«Η Credit Suisse Credit είναι μια από τις πιο σημαντικές τράπεζες της Ευρώπης: "Η συνένωση της UBS και της Credit Suisse θα βασιστεί στην προϊστορία της UBS πλεονεκτήματα και θα ενισχύσει περαιτέρω την ικανότητά μας να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας σε παγκόσμιο επίπεδο και να εμβαθύνουμε την καλύτερη στην κατηγορία μας ικανότητες. Ο συνδυασμός υποστηρίζει τις αναπτυξιακές μας φιλοδοξίες στην Αμερική και την Ασία, ενώ προσθέτει κλίμακα στην τις δραστηριότητές μας στην Ευρώπη, και ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τους νέους πελάτες και συναδέλφους μας σε όλο τον κόσμο σε τις επόμενες εβδομάδες».

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν από κοινού από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών, τη FINMA και την  Ελβετική Εθνική Τράπεζα και η εξαγορά έχει την πλήρη υποστήριξή τους.

Σύμφωνα με τους όρους της συναλλαγής όλων των μετοχών, οι μέτοχοι της Credit Suisse θα λάβουν 1 μετοχή της UBS για κάθε 22,48 μετοχές της Credit Suisse που κατέχουν, που ισοδυναμεί με 0,76 CHF/μετοχή για συνολικό τίμημα 3 δισεκατομμυρίων CHF.

Πορεία προς την άβυσσο

Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε αναβρασμό από την στιγμή που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αύξησαν σημαντικά τα επιτόκιά τους για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Πολλές τράπεζες δεν είχαν προετοιμασθεί για την κίνηση αυτή έπειτα από πολλά χρόνια πρόσβασης σε φθηνό χρήμα.

Η πρόσφατη πτώχευση της Silicon Valley Bank και άλλων τοπικών αμερικανικών τραπεζών αύξησε την αγωνία των επενδυτών και τους ώθησε προς την πώληση τραπεζικών τίτλων που θεωρήθηκαν επισφαλείς.

Στην περίπτωση της Credit Suisse, παρά τις προσπάθειες της διεύθυνσής της να θέσει σε εφαρμογή τριετές σχέδιο αναδιάρθρωσης, οι επενδυτές κατευθύνθυηκαν προς την έξοδο, ενώ η τράπεζα είχε δυσκολίες πρόσβασης σε ρευστότητα σε λογικές τιμές.

Ενα πακέτο 50 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που χορήγησε την Τετάρτη η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έπειτα από μία μαύρη μέρα στο χρηματιστήριο δεν έδωσε παρά μία σύντομη ανάπαυλα στην τράπεζα.

Οι ρυθμιστικές αρχές και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντιμετώπισαν τεράστιες πιέσεις από τους κύριους οικονομικούς εταίρους της Ελβετίας για την εξυγίανση της κατάστασης πριν αυτή μολύνει ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τους Financial Times και το Blick, οι πελάτες της τράπεζας απέσυραν 10 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα μέσα σε μία ημέρα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Εγγυήσεις

Η UBS θα έχει εγγύηση ύψους 9 δισεκατομμυρίων φράγκων από την κυβέρνηση που θα έχει τον ρόλο της ασφάλισης για την περίπτωση που θα ανακαλυφθούν προβλήματα σε ειδικά χαρτοφυλάκια της Credit Suisse, ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας χορηγεί επίσης πιστωτική γραμμή μέχρι 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (108 δισ. δολάρια) στην UBS και την Credit Suisse

Χαιρετίζει η ΕΚΤ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την «ταχεία αντίδραση» των ελβετικών αρχών, που διευκόλυναν την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS λέγοντας ότι οι αποφάσεις «θα συμβάλουν στην αποκατάσταση των όρων ευταξίας της αγοράς»

Οι αποφάσεις αυτές θα επιτρέψουν επίσης την διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζοντας ότι «ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με στέρεες θέσεις ως προς την κεφαλαιοποίηση και την ρευστότητα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ