Νέα
  • ΓΔ: 1220.89 +1.51%
  • Τζίρος: 139,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Credit-UBS: Αναμένεται βροχή αγωγών από ομολογιούχους και μετόχους

Πηγή: Credit Suisse Group

Νομικές ενέργειες εναντίον τους θα πρέπει να περιμένουν άμεσα UBS και Credit Suisse, κυρίως από τους ομολογιούχους που θα δουν την επένδυση τους να… εξαϋλώνεται μετά το πολύκροτο deal.

Όμως, με αγωγές απειλούν και οι μέτοχοι αναφορικά με τα έκτακτα μέτρα που δρομολόγησαν οι ελβετικές αρχές στερώντας τους τη δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμα τους και να μπορούν να ψηφίσουν επί της συμφωνίας.

Ενδεικτικά το Ethos Foundation, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα μεγάλων συνταξιοδοτικών ταμείων καθώς και θεσμικών επενδυτών που εμφανίζονται να κατέχουν έως και το 5% αμφότερων των τραπεζών, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στρέφεται εναντίον της συμφωνίας. Όπως αναφέρει η εξαγορά της Credit από την UBS συνιστά μια «τεράστια απώλεια (χρήματος) για τους μετόχους αλλά και την ελβετική οικονομία».

 «Όλες οι επιλογές θα εξεταστούν τις επόμενες ημέρες, όπως και την δρομολόγηση νομικών ενεργειών για να καθορίσουμε την ευθύνη που προκύπτει» ανέφερε το Ethos στην ανακοίνωση του.

Αναλόγως, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η μεγάλη αμερικανική δικηγορική φίρμα Quinn Emanuel (που έχει εμπειρία το ανάλογο κούρεμα ομολογιούχων της ισπανικής τράπεζας Banco Popular το 2017, μετά την εξαγορά της από την Santander) βγήκε ήδη δημοσίως και ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε συνομιλίες με ομάδες ομολογιούχων της Credit, προκειμένου σε συνεργασία και με έτερες νομικές φίρμες στην Ελβετία, τις ΗΠΑ και η Βρετανία, να προχωρήσουν ίσως και σε ομαδική αγωγή κατά της συμφωνίας. Μάλιστα, η απόφαση θα ληφθεί μέσα στην εβδομάδα. 

Τόσο το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των ζημιών θα επιβαρύνει τους ομολογιούχους παρά τους μετόχους όσο και οι έκτακτοι κανόνες που δρομολόγησαν οι Ελβετοί παρακάμπτοντας το δικαίωμα των μετόχων να έχουν άποψη επί της συμφωνίας έχουν συμβάλλει στην ευρύτερη αναταραχή, καθώς δημιουργούν ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Για το λόγο αυτό είναι βέβαιο ότι ο νέος ενοποιημένος τραπεζικός όμιλος και ενδεχομένως και οι ελβετικές αρχές θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια χιονοστοιβάδα αγωγών.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ