Νέα
  • ΓΔ: 1258.17 +0.60%
  • Τζίρος: 160,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

UBS - Credit Suisse: Στο ένα τρίτο του ελβετικού ΑΕΠ οι ενέσεις ρευστότητας

H Ελβετία θα διαθέσει σχεδόν 260 δισ. φράγκα (280 δις. δολάρια), ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του ΑΕΠ της, για τη στήριξη της Credit Suisse και της UBS μετά τη συγχώνευσή τους, σύμφωνα με τα έγγραφα για τη σχετική συμφωνία.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει τρεις δέσμες ρευστότητας και δανείων από την κεντρική τράπεζα (SNB), συνολικού ύψους 250 δις. φράγκων καθώς και τη δέσμευση της κυβέρνησης να απορροφήσει δυνητικές ζημιές από τη συγχώνευση έως 9 δις. φράγκα.  

Σε έγγραφο που έστειλε η Credit Suisse στο προσωπικό της χθες, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, η τράπεζα διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι τα μπόνους τους θα πληρωθούν πλήρως.

Πώς θα στηριχθεί η ρευστότητα

Πρώτον, με την έκτακτη βοήθεια 50 δις. φράγκων έναντι ενεχύρων, όπως στεγαστικών δανείων και ομολόγων, που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Credit Suisse ότι θα πάρει από την SNB

Δεύτερον, η SNB πρόσφερε στην νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση έκτακτο δάνειο ύψους 100 δις. φράγκων, το οποίο είναι προστατευμένο για την περίπτωση που δεν αποπληρωθεί.

Τρίτον, η Credit Suisse μπορεί να αντλήσει και άλλα 100 δις. φράγκα με ένα δίχτυ ασφαλείας δημόσιας ρευστότητας, για την οποία θα εγγυηθεί η ελβετική κυβέρνηση.

Τεράστια η ζημιά αν χρεοκοπούσε η Credit Suisse

«Μία χρεοκοπία της Credit Suisse θα προκαλούσε τεράστια ζημιά στα ενέχυρα και επίσης στην ελβετική χρηματοπιστωτική αγορά, κίνδυνο μόλυνσης της UBS και άλλων τραπεζών, αλλά και διεθνώς», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας, Κάριν Κέλερ Ζούτερ, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

«Η ελβετική κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει στους ψηφοφόρους γιατί διακινδυνεύει τα χρήματα των πολιτών, των φορολογουμένων για να διασώσει μία τράπεζας που εξυπηρετούσε κυρίως τους πολύ πλούσιους, κάνοντας παράλληλα κάποια περίεργα πράγματα με την επενδυτική της τράπεζας και πληρώνοντας στον κόσμο τρελά ποσά χρημάτων σε σχέση με αυτά που πληρώνεται ο απλός εργαζόμενος», δήλωσε ένας πρώην διευθύνων σύμβουλος παγκόσμιας τράπεζας.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ