Νέα
  • ΓΔ: 1220.89 +1.51%
  • Τζίρος: 139,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Credit Suisse: Με καθυστέρηση εν μέσω λαϊκής κατακραυγής οι αρχές «πάγωσαν» τα μπόνους

Πηγή: Credit Suisse Group

Χρειάστηκε να εξαγριωθεί η ελβετική κοινή γνώμη και να προκληθεί πολιτικό ζήτημα προκειμένου οι αρχές να αποφασίσουν αυτό που θα έπρεπε να είναι εξαρχής αυτονόητο: να βάλουν μπλόκο στα μπόνους προς τα golden boys της Credit Suisse.

Η διαρροή της πληροφορίας πώς η CS είχε διαβεβαιώσει το προσωπικό και τα στελέχη της πως οι καταβολές των μπόνους και των αποζημιώσεων δεν θα επηρεαστούν από τη συμφωνία είχε προκαλέσει σάλο. Μάλιστα, εργασιακά συνδικάτα απαίτησαν σήμερα δημοσίως από την κυβέρνηση να παρέμβει και να τα μπλοκάρει, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο η συμφωνία να οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας.

Αυτό έγινε τελικά, ωστόσο, η απόφαση των αρχών ορίζεται ως «προσωρινή» και σε κάθε περίπτωση όχι με αναδρομική ισχύ!

Το τελευταίο σημαίνει πως τα παχυλά μπόνους (σε χρήματα ή μετοχές) που είχε υποσχεθεί ή είχε ήδη μοιράσει η τράπεζα προς τα ανώτατα στελέχη της, κυρίως για την «επιτυχημένη» -όπως είχε χαρακτηριστεί- αύξηση κεφαλαίου της περσινής χρονιάς δεν πρόκειται να επηρεαστούν.

Όπως επισημάνθηκε η μη αναδρομική ισχύ του μέτρου αποφασίστηκε τόσο για νομικούς λόγους, καθώς η τράπεζα βρίσκεται ακόμη σε στάδιο μετάβασης και ολοκλήρωσης της εξαγοράς της όσο κυρίως να αποφευχθεί η στοχοποίηση των υπαλλήλων που δεν είχαν ευθύνη για την πρόκληση της κρίσης. Αν και το μερίδιο της ευθύνης των ανώτατων στελεχών «σηκώνει» πολύ συζήτηση…

Το διοικητικό συμβούλιο της CS έλαβε συνολικές αποζημιώσεις ύψους 32,2 εκατ. ελβετικών φράγκων το 2022. Αν και μεγάλο μέρος της ανώτατης διοίκησης δεν έλαβε καθόλου μπόνους για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια, κάποια στελέχη διασφάλισαν μπόνους, έστω και μειωμένα. Συνολικά τα μπόνους μειώθηκαν κατά 50% για τη χρονιά, στο 1 δισ. ελβετικά φράγκα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ