Νέα
  • ΓΔ: 1261.67 +0.28%
  • Τζίρος: 120,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βρετανία: Σοκ από την αύξηση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο

Σοκ προκάλεσε στη Βρετανία η αύξηση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο μετά από τέσσερις μήνες πτωτικής πορείας του, καθώς οι τιμές των τροφίμων και ποτών εκτινάχθηκαν με τον υψηλότερο ρυθμό 45 ετών.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 10,4% έναντι αύξησης 10,1% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό.

Η στερλίνα έκανε άλμα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, τα οποία αναμένεται να δώσουν επιχειρήματα υπέρ της αύξησης των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας στην αυριανή συνεδρίασή της. Ο διοικητής της, Αντριου Μπέιλι και οι συνάδελφοί του θα πρέπει να σταθμίσουν τις ισχυρότερες αυξήσεις τιμών με τις ενδείξεις ότι η ταχεία αύξηση των επιτοκίων κλονίζει τις αγορές.

Προβλέψεις αύξησης των επιτοκίων

Οι αγορές χρήματος ενίσχυσαν τα στοιχήματά τους, προεξοφλώντας πλήρως μία αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα και την περαιτέρω αύξησή τους στη συνέχεια για να κορυφωθούν στο 4,57% τον Αύγουστο.

Η Βρετανία είναι η μόνη χώρα της G7, όπου ο πληθωρισμός παραμένει σε διψήφιο ποσοστό και το ΑΕΠ της παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Ο πληθωρισμός κορυφώθηκε τον Οκτώβριο στο 11,1% και αναμένεται να μειωθεί σημαντικά φέτος λόγω σύγκρισης με τα επίπεδα του 2022, όταν οι τιμές ενέργειας είχαν εκτιναχθεί.

Αύξηση 18% στις τιμές των τροφίμων

Η κεντρική τράπεζα και το Γραφείο Προϋπολογισμού αναμένουν πληθωρισμό 9,7% στο α’ τρίμηνο φέτος, με το δεύτερο να προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο στο α’ τρίμηνο του 2024 και την πρώτη τρεις μήνες αργότερα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, προειδοποίησε ότι η μείωση του πληθωρισμού «δεν είναι αναπόφευκτη».

Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν 18%, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, το υψηλότερο ποσοστό από τον Αύγουστο του 1977, ενώ οι τιμές των ειδών ένδυσης – υπόδησης αυξήθηκαν 8,1%.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε 6,2%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ