Νέα
  • ΓΔ: 1217.86 +0.72%
  • Τζίρος: 79,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μακρόν: Δρομολογεί σχέδιο ώστε οι εταιρείες να μοιράζονται τα κέρδη τους με τους εργαζόμενους

Εμανουέλ Μακρόν / Πηγή: AP
Εμανουέλ Μακρόν / Πηγή: AP

Τρόπους να κατευνάσει τη λαϊκή κραυγή για την αμφιλεγόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση αναζητά ο Εμανουέλ Μακρόν. Πιθανότατα για το λόγο αυτό επέλεξε την τρέχουσα, δύσκολη για την κυβέρνηση του, συγκυρία προκειμένου να δημοσιοποιήσει την πρόθεση του για την λήψη μέτρων που θα διασφαλίσουν ότι οι μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις μοιράζονται μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους με τους εργαζόμενους.

«Έχουμε μεγάλες επιχειρήσεις που βρίσκονται στη διαδικασία επαναγοράς μετοχών. Πρέπει να βρούμε λοιπόν τον κατάλληλο τρόπο ώστε να μοιράζονται περισσότερα (από τα κέρδη τους) και με τους υπαλλήλους τους» υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος, σε σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη του.

Αν και ο κ. Μακρόν δεν έγινε πιο σαφής, δήλωσε πως θα ζητήσει από το κυβερνητικό επιτελείο να εργαστεί πάνω στο θέμα και στη διαμόρφωση ενός σχεδίου για την επιπλέον συνεισφορά των επιχειρήσεων προς τους εργαζομένους.

Πολλές γαλλικές επιχειρήσεις κυρίως δε, του ενεργειακού κλάδου έχουν παρουσιάσει σημαντική κερδοφορία την περσινή χρονιά και για το λόγο αυτό έχουν δρομολογήσει και κολοσσιαία προγράμματα επαναγοράς μετοχών.

Ενδεικτικά η ενεργειακή TotalEnergies, μετά την κερδοφορία ρεκόρ του 2022, έχει ανακοινώσει σημαντική αύξηση μερίσματος και επαναγορές μετοχών που μόνο το πρώτο τρίμηνο θα ανέλθουν στα 2 δισ. δολάρια.

Πάντως, το μέτρο αυτό είναι απίθανο να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από την συνεχιζόμενη διαμάχη για το Συνταξιοδοτικό.

Αν και οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους, το γεγονός ότι το νομοσχέδιο πέρασε δίχως την έγκριση της Βουλής, αλλά με τις ειδικές προεδρικές εξουσίες του Γάλλου προέδρου, θεωρείται από τους επικριτές του πως στερείται νομιμότητας. Πραγματικά οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σε όλη τη χώρα με αμείωτη ένταση και συχνά λαμβάνουν και βίαιο χαρακτήρα.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ