Νέα
  • ΓΔ: 1480.89 -0.10%
  • Τζίρος: 32,11 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Fed: Μετριοπαθής αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. υπό τη σκιά της τραπεζικής καταιγίδας

Σε μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση (συνολικά ένατη αύξηση από πέρυσι) προχώρησε ομόφωνα η FOMC, με το νέο εύρος των αμερικανικών επιτοκίων να διαμορφώνεται στο 4,75% με 5%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο τους από τον Οκτώβριο του 2007. Μάλιστα, το συμβούλιο υιοθέτησε προεκτική στάση και σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις του με τη διατήρηση του εκτιμώμενου ανώτατου ορίου στο 5,1% να παραπέμπει ουσιαστικά σε μόνο μία ακόμη αύξηση.  

Αν και η πλειονότητα των αναλυτών, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, δήλωνε πως περίμενε μια μετριοπαθή αύξηση, η συνεδρίαση αυτή ήταν από τις πλέον αβέβαιες δεδομένου του θολού τοπίου που έχει διαμορφωθεί στις αγορές με αποτέλεσμα να καθιστά δύσκολο και για τους τραπεζίτες να επιλέξουν τα επόμενα βήματα τους.

Η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα συνάμα με τις δυσκολίες στην τροχιά αποκλιμάκωσης του είχε μέχρι πρότινος ανεβάσει κάθετα τις προβλέψεις για μια εκ νέου επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων. Αυτό είχε αφήσει να εννοηθεί, περίπου πριν από δύο εβδομάδες, και ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ κατά την κατάθεση του στο Κογκρέσο. Όμως, μόλις λίγα 24ωρα μετά το «κανόνι» της Silicon Valley Bank ανέτρεψε τα πάντα, με το παζλ να... συμπληρώνεται από την Signature και να επεκτείνεται στην Ευρώπη με επίκεντρο την θεωρούμενη «too big to fail» Credit Suisse. 

Η τραπεζική καταιγίδα που ξέσπασε και στις δύο ακτές του Ατλαντικού άσκησε πιέσεις στις κεντρικές τράπεζες να κινηθούν πιο προσεκτικά. Η ΕΚΤ δεν το έκανε τελικά, προχωρώντας προ ημερών σε μια ακόμη δυναμική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, κρίνοντας (αλλά θέλοντας να στείλει και το μήνυμα) πως το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα ρευστότητας. Όμως, για την Fed τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, λόγω της ευάλωτης κατάστασης στις οποίες έχουν βρεθεί οι μικρές κυρίως αμερικανικές τράπεζες, ακριβώς λόγω της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

Έτσι μπορεί το συμβούλιο να μην είχε τα περιθώρια, υπό τη βαριά σκιά του πληθωρισμού, να… σηκώσει χειρόφρενο έστω και προσωρινά, όπως κάποιες φωνές από τους κύκλους της Wall Street ζητούσαν επίμονα, όμως επέλεξε να ισορροπήσει τον κίνδυνο με μια μικρή αύξηση των επιτοκίων.  

«Έδειξε» μόνο ακόμη μία αύξηση

Αντιστοίχως και κατά το ανακοινωθέν του το συμβούλιο υιοθέτησε προεκτική γλώσσα αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις του, επισημαίνοντας πως μελλοντικές αυξήσεις δεν είναι βέβαιες, καθώς θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα στοιχεία.

"Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά τα εισερχόμενα στοιχεία και να υπολογίζει τις επιπτώσεις τους στη νομισματική πολιτική... Η Επιτροπή εκτιμά πως κάποια επιπρόσθετη περιοριστική πολιτική θα είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί μια νομισματική πολιτική που είναι επαρκώς περιοριστική για την επιστροφή του πληθωρισμού κοντά στο 2% σταδιακά". 

Αναλόγως πολύ σημαντική θεωρείται η απόφαση του συμβούλιου να διατηρήσει αμετάβλητο το εκτιμώμενο «ταβάνι» των επιτοκίων στο 5,1% (το οποίο είχε ανεβάσει στο συμβούλιο του Δεκεμβρίου), κάτι που σημαίνει πρακτικά πως -άνευ απροόπτου- θα έχουμε μόνο μια ακόμη αύξηση! Αν και σημειώνεται πως η απόφαση αυτή δεν ήταν ομόφωνη, καθώς τα επιμέρους στοιχεία έδειξαν πως 7 από τα 18 μέλη θέλησαν υψηλότερο τελικό εύρος. 

Αναλυτές έσπευσαν να εντοπίσουν και να επισημάνουν τη σαφή τροποποίηση στη γλώσσα του συμβουλίου, όπου αφαιρείται το σήμα για συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων. Κάτι που έσπευσαν να αποδώσουν στην τραπεζική αναταραχή, παρά το γεγονός ότι η FOMC επέλεξε να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της στη σταθερότητα του συστήματος.

"Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό και ανθεκτικό" τόνισε χαρακτηριστικά. 

Στις διαφοροποιήσεις του τωρινού ανακοινωθέντος είναι και η απαλοιφή κάθε αναφοράς στον πόλεμο στην Ουκρανία και στις επιπτώσεις του. Προφανώς το συμβούλιο έχει μεγαλύτερο... πονοκέφαλο με τη διαχείριση των εσωτερικών αναταράξεων που πυροδότησε η τραπεζική κρίση.  

Οι νέες οικονομικές προβλέψεις

Παράλληλα η Fed δημοσιοποίησε και τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της για τους βασικούς οικονομικούς δείκτες. 

Πηγή: Federal Reserve

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία περιμένει, για το 2023, λίγο υψηλότερο πληθωρισμό στο 3,3% φέτος, αντί της προηγούμενης εκτίμησης του 3,1%, αλλά χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μόλις στο 0,4% (από 0,5%) και χαμηλότερη ανεργία στο 4,5%. 

Μικρές αλλαγές στις προβλέψεις του 2024, όπου μόνο οι εκτιμώμενοι ρυθμοί ανάπτυξης αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω από το 1,6% στο 1,2%, αν και σίγουρα πολύ υψηλότερα από τις φετινές επιδόσεις. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ