Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

Πηγή: AP

Στον απόηχο της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αύξησε το επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης και σηματοδότησε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες αυξήσεις, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Οι αξιωματούχοι ανέβασαν τον δείκτη αναφοράς στο 1,5%, κάτι που προέβλεπαν οι περισσότεροι οικονομολόγοι προτού η αναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse Group AG από τη μεγαλύτερη ανταγωνίστρια UBS Group AG θολώσει τις προοπτικές.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα χρειαστούν πρόσθετες αυξήσεις του επιτοκίου πολιτικής της SNB για να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα», ανέφεραν οι αξιωματούχοι σε ανακοίνωσή τους. «Για να παρέχει τις κατάλληλες νομισματικές συνθήκες, η SNB παραμένει επίσης πρόθυμη να δραστηριοποιηθεί στην αγορά συναλλάγματος».

Διαβάστε επίσης: Μίλερ (ΕΚΤ): Νέα αύξηση επιτοκίων μπροστά μας, αλλά η μεγαλύτερη διαδρομή «είναι πίσω μας»

Η απόφαση είναι στην ίδια γραμμή με της ΕΚΤ, που αύξησε τα επιτόκια κατά το ίδιο ποσοστό την περασμένη εβδομάδα, και ακολουθεί την κίνηση της Fed να αυξήσει το επιτόκιο κατά 0.25%.

Η SNB σηματοδότησε ότι ο συναγερμός για τον πληθωρισμό υπερτερεί των όποιων ανησυχιών μετά την αντίδραση της αγοράς στη συμφωνία των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας, οι όροι της οποίας προκάλεσαν αυστηροποίηση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών για τις χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη. 

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τη FINMA και τη SNB έθεσαν τέρμα στην κρίση», δήλωσαν. «Η SNB παρέχει μεγάλες ποσότητες ενίσχυσης της ρευστότητας σε ελβετικό φράγκο και ξένα νομίσματα. Τα δάνεια αυτά καλύπτονται από εξασφαλίσεις και υπόκεινται σε τόκους».

Το κόστος δανεισμού αναφοράς στην Ελβετία παραμένει κατά 150 μονάδες βάσης χαμηλότερο από ό,τι στην ευρωζώνη.

Με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ