Νέα
  • ΓΔ: 1438.44 -0.89%
  • Τζίρος: 76,14 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Καμπανάκια ΔΝΤ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα - Χρειάζεται επαγρύπνηση

Kristalina Georgieva
AP Photos

Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί δήλωσε σήμερα, Κυριακή, 26 Μαρτίου, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, καλώντας για συνεχή επαγρύπνηση αν και οι ενέργειες των προηγμένων οικονομιών κατευνάζουν το άγχος της αγοράς

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ επανέλαβε την άποψή της ότι το 2023 θα είναι μια ακόμη δύσκολη χρονιά, με την παγκόσμια ανάπτυξη να επιβραδύνεται κάτω από το 3% λόγω των επιπτώσεων που προκαλούν στην οικονομία η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η νομισματική σύσφιξη. 

Ακόμη και με καλύτερες προοπτικές για το 2024, η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει πολύ κάτω από τον ιστορικό της μέσο όρο του 3,8% και η συνολική προοπτική παρέμεινει αδύναμη, είπε στο Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας. Το ΔΝΤ, το οποίο έχει προβλέψει παγκόσμια ανάπτυξη 2,9% φέτος, πρόκειται να δημοσιεύσει νέες προβλέψεις τον επόμενο μήνα.

Χρειάζεται επαγρύπνηση

Η Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις προηγμένες οικονομίες, ανταποκρίθηκαν αποφασιστικά στους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στον απόηχο της κατάρρευσης των τραπεζών, αλλά ακόμη κι έτσι χρειάζεται επαγρύπνηση.

«Επομένως, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και αξιολογούμε τις πιθανές επιπτώσεις για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα», είπε, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις πιο ευάλωτες χώρες, ιδιαίτερα στις χώρες χαμηλού εισοδήματος με υψηλά επίπεδα του χρέους.

Προειδοποίησε επίσης ότι ο γεωοικονομικός κατακερματισμός θα μπορούσε να χωρίσει τον κόσμο σε ανταγωνιστικά οικονομικά μπλοκ, με αποτέλεσμα «ένα επικίνδυνο διχασμό που θα άφηνε όλους φτωχότερους και λιγότερο ασφαλείς».

Ισχυρή η ανάπτυξη της Κίνας 

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της Κίνας, με προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ 5,2% το 2023, πρόσφερε κάποια ελπίδα για την παγκόσμια οικονομία, με την Κίνα να αναμένεται να αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2023.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι κάθε 1 ποσοστιαία μονάδα αύξησης του ΑΕΠ στην Κίνα, οδηγεί σε αύξηση της ανάπτυξης κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε άλλες ασιατικές οικονομίες, είπε η κ. Γκεοργκίεβα.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Κίνα, να εργαστούν για να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να εξισορροπήσουν την οικονομία, μακριά από επενδύσεις και προς μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη με γνώμονα την κατανάλωση, μεταξύ άλλων μέσω μεταρρυθμίσεων προσανατολισμένων στην αγορά, για την εξισορρόπηση των όρων ανταγωνισμού μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και των κρατικών επιχειρήσεων.

Τέτοιες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν το πραγματικό ΑΕΠ έως και 2,5% έως το 2027 και κατά περίπου 18% έως το 2037, είπε η Γκεοργκίεβα.

Είπε ότι η εξισορρόπηση της οικονομίας της Κίνας θα βοηθήσει επίσης το Πεκίνο να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους του, καθώς η μετάβαση σε ανάπτυξη με γνώμονα την κατανάλωση θα μείωνε τη ζήτηση ενέργειας, θα μειώσει τις εκπομπές και θα μειώσει τις πιέσεις για την ενεργειακή ασφάλεια.

Κάτι τέτοιο, είπε, θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 15% τα επόμενα 30 χρόνια, με αποτέλεσμα τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών κατά 4,5% την ίδια περίοδο.

Με πληροφορίες από CNBC

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ