Νέα
  • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
  • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Σεντένο: Η ΕΚΤ πρέπει να λάβει υπόψη την τραπεζική κρίση στη διαμόρφωση των αποφάσεων της

Πηγή: AP

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις πρόσφατες πιέσεις στην χρηματοπιστωτική αγορά προτού πάρει τις επόμενες αποφάσεις της για τα επιτόκια, επεσήμανε σήμερα ο Μάριο Σεντένο.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, σε δηλώσεις του, υποστήριξε πως αν και ο τραπεζικός κλάδος της Ευρωζώνης δεν παρουσιάζει ευτυχώς σημάδια συστημικών απειλών από την τρέχουσα κρίση, η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος παραμένει σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση και για την σταθερότητα των τιμών.   

«Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα μαζί με την λειτουργικότητα του μηχανισμού της νομισματικής πολιτικής παραμένουν στον πυρήνα της εντολής (της ΕΚΤ)» ξεκαθάρισε ο Πορτογάλος.

Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας και τις αποφάσεις της για το κόστος του δανεισμού εν μέσω της τραπεζικής αναταραχής, σχολίασε πως είναι ακόμη νωρίς για να υπάρχει σαφής εικόνα. «Δεν χρειάζεται να αποφασίσω αύριο. Μπορώ να περιμένω μέχρι τις αρχές Μαϊου» τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως όλα θα εξαρτηθούν από τη ροή των στοιχείων μέχρι το επόμενο συμβούλιο της ΕΚΤ.

Ήδη μέσα στην εβδομάδα θα υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα για την πορεία του πληθωρισμού με βάση τα νεότερα στοιχεία που θα δημοσιευτούν την Παρασκευή. 

Ο κ. Σεντένο επανέλαβε ότι ο βασικός στόχος της ΕΚΤ είναι η καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων και η μείωση του δείκτη κοντά στο στόχο του 2%. Όμως, αναμφίβολα θα παρακολουθεί στενά και τις συνθήκες που δημιουργεί η τραπεζική κρίση στην αγορά.

Σημειωτέον πως επιφυλακτική στάση υιοθέτησε νωρίτερα και η Ίζαμπελ Σνάμπελ, συμφωνώντας πως για την ώρα είναι πολύ νωρίς για να μπορεί να διαπιστώσει κανείς τις επιπτώσεις της τραπεζικής καταιγίδας.

Η Γερμανίδα, που είναι από τις πιο «σκληρές» φωνές στους κόλπους του εκτελεστικού συμβουλίου, υποστήριξε πως ο δομικός πληθωρισμός παραμένει ανησυχητικά ψηλά, όμως παραδέχτηκε πως η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να μελετήσει και τις συνέπειες των τριγμών που καταγράφονται στον τραπεζικό κλάδο.   

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ