Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ενρία: Η αγορά των CDS «μολύνει» τις τραπεζικές μετοχές - Χρειάζεται πιο αυστηρή εποπτεία

Επιστολή - καμπανάκι για τους κινδύνους του κορονοϊού σε 128 τράπεζες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων ελληνικών / Πηγή: AP Images
Ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία

Τη μόλυνση των τιμών των μετοχών των τραπεζών και του κλάδου ευρύτερα από τα «αδιαφανή» παιχνίδια με τα CDS κατήγγειλε σήμερα ο Αντρέα Ενρία, ζητώντας μια αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας της αγοράς

«Με μερικά εκατομμύρια μπορείς να μετακινήσεις το spread των CDS μιας τράπεζας με assets τρισεκατομμυρίων ευρώ και να μολύνεις φυσικά τις τιμές των μετοχών και πιθανότατα να επηρεάσεις και τις εκροές των καταθέσεων» επεσήμανε ο επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. «Αυτό είναι κάτι που με ανησυχεί πολύ» εξήγησε χαρακτηριστικά. .

Αφορμή στάθηκε τον τρόπο με τον οποίο η άνοδος των CDS της Deutsche Bank συνέβαλαν στην ελεύθερη πτώση της μετοχής της, την περασμένη εβδομάδα, πυροδοτώντας σε λίγες ώρες έντονους κλυδωνισμούς στις μετοχές όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών. «Η ισχυρή και αυστηρή εποπτεία είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητη και αυτό δεσμευόμαστε να κάνουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Ενρία η αγορά των CDS είναι πολύ αδιαφανής και ρηχή και για τον λόγο αυτό κάλεσε σε αλλαγές που θα ενισχύσουν το καθεστώς διαφάνειας. «Για να παρέχουμε αποτελεσματική εποπτεία, πρέπει να εστιάσουμε με μεγάλη ακρίβεια στους κινδύνους... θέτοντας τις δύσκολες ερωτήσεις και απαιτώντας μια γρήγορη και ικανοποιητική διόρθωση των αδυναμιών που εντοπίζουν οι επόπτες κατά την εκτέλεση της εργασίας τους».

Πάντως, αρνήθηκε πως υπάρχει ανάγκη για μια ευρύτερη αναμόρφωση των παγκόσμιων τραπεζικών κανόνων υπό τη σκιά της πρόσφατης αναταραχής.

Η περίπτωση της Deutsche Bank

Η μετοχή της γερμανικού τραπεζικού κολοσσού βρέθηκε να χάνει έως και 14% την περασμένη Παρασκευή, υποχρεώνοντας ακόμη και τον ίδιο τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς να ξεκαθαρίσει ότι η Deutsche Bank δεν θα είναι η νέα Credit Suisse. Έκτοτε η μετοχή κάλυψε μεγάλο τμήμα του χαμένου εδάφους, όμως παραμένει σημαντικά χαμηλότερα από τα επίπεδα που βρισκόταν τον περασμένο μήνα.

Σήμερα, κινείται και πάλι πτωτικά υποχωρώντας περίπου 2,10%.

Όσον αφορά στα πενταετή CDS της γερμανικής τράπεζας αυτά αυξήθηκαν από κάτω των 100 μονάδων βάσης πριν από δύο εβδομάδες σε πάνω από 200 μονάδες βάσης, την περασμένη Παρασκευή.

Συγκριτικά τα CDS της Credit Suisse αυξήθηκαν από κάτω των 400 μονάδων βάσης σε πάνω από 1.000 μονάδες βάσης, όταν ξέσπασε η κρίση γύρω από το μέλλον και τη βιωσιμότητα της ελβετικής τράπεζας.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ