Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο της Γερουσίας οι εποπτικές αρχές για την τραπεζική κρίση

Πηγή: AP

Σκληρό… μαρκάρισμα δέχτηκαν από τα μέλη της επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας αξιωματούχοι των εποπτικών οργάνων της Federal Reserve, της Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) και του υπουργείου Οικονομικών με επίκεντρο τις συνθήκες που οδήγησαν στην κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών στις αρχές του μήνα.

Αν και οι Γερουσιαστές παραδέχτηκαν την κακοδιαχείριση των τραπεζών από τις διοικήσεις τους, οι οποίες σαφώς έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης, απαίτησαν να μάθουν το γιατί βρέθηκαν σε τόσο κακή κατάσταση και κυρίως γιατί δεν το αντιλήφθηκαν εγκαίρως οι αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Οι αξιωματούχοι των εποπτικών οργάνων δεσμεύτηκαν από την πλευρά τους να προχωρήσουν σε αναθεώρηση των κανόνων και των διαδικασιών προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον. Πάντως επανέλαβαν ότι το τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και σταθερό.

Η κριτική επικεντρώθηκε κυρίως στην περίπτωση της SVB, που μεγάλωσε με πολύ ταχύ ρυθμό και κατέληξε να διαθέτει πολύ μεγάλο όγκο μη εγγυημένων καταθέσεων. Έτσι, όταν τα πρώτα προβλήματα εμφανίστηκαν στον ορίζοντα οι εκροές κινήθηκαν με ταχύ ρυθμό οδηγώντας στην κατάρρευση της.

Το ζήτημα έχει αποτελέσει σημείο διαμάχης και μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων. Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τους Ρεπουμπλικάνους για χαλάρωση των κανονισμών που διέπουν τις τράπεζες και κυρίως τις μικρές τράπεζες, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι ρίχνουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στις διοικήσεις των τραπεζών.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ