Νέα
  • ΓΔ: 1481.65 +0.11%
  • Τζίρος: 89,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Alibaba: Σε έξι κομμάτια χωρίζεται ο κινεζικός κολοσσός - Ο στόχος της ριζικής αναδιάρθρωσης

Πηγή: AP

Σε έξι κομμάτια πρόκειται να «σπάσει» ο κινεζικός κολοσσός της Alibaba, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης στην ιστορία της κορυφαίας κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου.

Όπως ανακοινώθηκε, η εταιρεία των 220 δισ. δολαρίων θα χωριστεί σε έξι κομμάτια, το καθένα από τα οποία θα αποκτήσει δικό της CEO και διοικητικό συμβούλιο, με στόχο να μπορεί να δρομολογήσει και αυτόνομη δημόσια εγγραφή της.

Τα έξι κομμάτια θα αφορούν το ecommerce, το cloud compunting, τα logistics, τις τοπικές υπηρεσίες, το digital commerce και τα media. Σύμφωνα με τους αναλυτές το τμήμα του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι το πιο επικερδές τμήμα της εταιρείας, με το κομμάτι του Ali Cloud να ακολουθεί. 

Η ανακοίνωση ήρθε μόλις μία μέρα μετά από μια σπάνια δημόσια εμφάνιση του ιδρυτή της Alibaba, Τζακ Μα, ο οποίος ταξίδεψε στο Πεκίνο ελπίζοντας να ενισχύσει την επενδυτική εμπιστοσύνη προς την εταιρεία μετά από ένα μακρύ και δύσκολο διάστημα σαν αποτέλεσμα της οικονομικής επιβράδυνσης της χώρας και των σκληρών εποπτικών κανόνων που επέβαλε το Πεκίνο.

Μέσα στα τελευταία δύο χρόνια η εταιρεία έχει καταβάλλει το ποσό ρεκόρ των 2,8 δισ. δολαρίων σε πρόστιμα από τις κινεζικές εποπτικές αρχές, όμως φαίνεται πως πήρε τελικά την απόφαση να προχωρήσει σε μια ριζική ανανέωση και αναδιάρθρωση της για να αντιμετωπίσει καλύτερα τον αυξανόμενο ανταγωνισμό.

Η είδηση ενθουσίασε την αγορά με την μετοχή της εταιρείας να ανεβαίνει έως και 13%. Η τάση αυτή συμπαρέσυρε ανοδικά και τις μετοχές έτερων κινεζικών εταιρειών όπως η Tencent και η Baidu. 

Συνολικά μέσα σε δύο χρόνια, η μετοχή της Alibaba έχει χάσει πάνω από το 70% της αξίας της αφαιρώντας έως και 600 δισ. δολάρια από την συνολική της αξία.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ