Νέα
  • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
  • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Φυσικό αέριο: Το παρατεταμένο κρύο και οι απεργίες στη Γαλλία αυξάνουν τις τιμές

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν καθώς συνεχίζονται οι απεργίες στη Γαλλία κατά της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας και εν όψει ενός ψυχρού κύματος που αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της ηπείρου.  

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 6,3%, ενώ μέχρι στιγμής, έχουν αυξηθεί περίπου 9% την τρέχουσα εβδομάδα. 

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η πρόσφατη συμπίεση της προσφοράς μπορεί να μην έχει ακόμη τελειώσει, καθώς αρχίζει η κρίσιμη περίοδος για την αναπλήρωση των αποθεμάτων - αυτή τη φορά χωρίς σημαντικές ροές από τη Ρωσία.

Οι απεργίες σε τρεις γαλλικούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου που διαχειρίζεται η Elengy SA παραμένουν σε ισχύ έως αύριο Πέμπτη. Η Electricite de France SA συνεχίζει επίσης να αντιμετωπίζει προβλήματα με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της, με μόνο το 57% της δυναμικότητας να είναι διαθέσιμο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.  

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Αυξάνεται η βιομηχανική χρήση - Κίνδυνος για νέα άνοδο των τιμών

Την επόμενη εβδομάδα, η Ευρώπη θα έρθει αντιμέτωπη με ένα ψυχρό κύμα, ενώ η επίσημη περίοδος θέρμανσης πλησιάζει προς το το τέλος της ύστερα από έναν σχετικά ήπιο χειμώνα. Ωστόσο, η παρατεταμένη χρήση φυσικού αερίου για θέρμανση αυξάνει την πίεση στις προμήθειες.

Παρόλα αυτά, τα επίπεδα αποθήκευσης παραμένουν υψηλά για την εποχή. Η πληρότητα είναι σχεδόν στο 56%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Η αποφυγή μιας κρίσης τον επόμενο χειμώνα εξαρτάται από την επιτυχία στην αναπλήρωση των αποθεμάτων.

Αύξηση της ζήτησης 10% για βιομηχανική χρήση προβλέπει ο ΙΕΑ

Υπενθυμίζεται ότι για το σύνολο της Ευρώπης, η βιομηχανική χρήση φυσικού αερίου μειώθηκε περίπου 20% πέρυσι, συμβάλλοντας κατά το ήμισυ στη συνολική πτώση της ζήτησης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ). Για  φέτος, ο ΙΕΑ αναμένει αύξηση της ζήτησης κατά περίπου 10%.

Παρά τη βουτιά κατά 90% από τα ακραία επίπεδα των 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον περασμένο Αύγουστο, οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν υψηλότερες από τον ιστορικό μέσο όρο τους.

Αυτό σημαίνει ότι κάποια ζήτηση μπορεί να έχει χαθεί για πάντα καθώς οι βιομηχανίες μετέφεραν τμήματα της παραγωγικής δραστηριότητάς τους σε άλλα μέρη του κόσμου που έχουν χαμηλότερο ενεργειακό κόστος.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ