Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Credit Suisse: Βοηθούσε επί σειρά ετών τη φοροδιαφυγή πλούσιων Αμερικανών

Πηγή: AP

H Credit Suisse συνέχιζε να βοηθά πλούσιους Αμερικανούς να φοροδιαφεύγουν και μετά τη δίωξη που είχε ασκηθεί εναντίον της για τον λόγο αυτό από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πριν από μία δεκαετία, σύμφωνα με πρώην στελέχη της τράπεζας που συνεργάζονται με την αμερικανική κυβέρνηση ως πληροφοριοδότες, αναφέρει δημοσίευμα του CNBC.

H ελβετική τράπεζα παραδέχθηκε το 2014 ότι βοήθησε συνειδητά χιλιάδες Αμερικανούς πελάτες της για να αποκρύψουν την περιουσία και τα εισοδήματά τους από το IRS και ότι χρησιμοποιούσε αθέμιτα μέσα για να φοροδιαφεύγουν οι Αμερικανοί. Συμφώνησε, επίσης, τότε σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και η δημοσιοποίηση των διασυνοριακών δραστηριοτήτων της  και η συνεργασία με τις Αρχές όταν αυτές ζητούσαν πληροφορίες.

Σύμφωνα με νέα έκθεση της Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας, η Credit Suisse παραβίαζε κατά εξακολούθηση τη συμφωνία που είχε κάνει με τις αμερικανικές Αρχές.  

Πιθανό πρόστιμο 1,3 δισ. δολαρίων στην UBS

Οι ερευνητές της Γερουσίας αναφέρουν ότι οι νέες αποκαλύψεις εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το πόσα χρήματα έχουν κρύψει Αμερικανοί στην Credit Suisse, η κατάρρευση της οποίας κλόνισε τις βάσεις του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.

Τα ευρήματα της έκθεσης σημαίνουν ότι η UBS, η οποία προχώρησε στην αναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse, θα είναι υπόλογη και ότι μπορεί να κληθεί να πληρώσει 1,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με δικηγόρο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, Ron Wyden, δήλωσε ότι έλαβε νέες πληροφορίες αυτή την εβδομάδα από την Credit Suisse για νέους λογαριασμούς Αμερικανών που διατηρούσε η τράπεζα από το 2014.

«Συνεχίζονται (οι αποκαλύψεις) το τελευταίο διήμερο – ακόμη περισσότερα χρήματα βρέθηκαν κρυμμένα και υπάρχουν πολύ σημαντικά θέματα εδώ… Σαφώς, είναι ώρα να ενάγουμε και να διασφαλίσουμε πως θα υπάρξουν πρόστιμα που θα στείλουν ισχυρό μήνυμα».

«Εργαζόμενοι της Credit Suisse βοήθησαν να υπάρξει ένα μείζον και εγκληματικό πλαίσιο φοροδιαφυγής… Εως σήμερα, κανείς από τους εργαζόμενους της τράπεζας δεν έχει αντιμετωπίσει συνέπειες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη συμμετοχή του», δήλωσε βοηθός της επιτροπής οικονομικών.

Τι απαντά η Credit Suisse

Οι ερευνητές της Γερουσίας ανακάλυψαν ότι η Credit Suisse διευκόλυνε 25 αμερικανικές οικογένειες να αποκρύψουν το σύνολο των περιουσιών τους, ύψους άνω των 700 εκατ. δολαρίων, τα χρόνια που υποτίθεται ότι η τράπεζα εφάρμοζε τη συμφωνία με τις αμερικανικές Αρχές.

Εκπρόσωπος της Credit Suisse δήλωσε στο CNBC ότι η τράπεζα δεν ανέχεται τη φοροδιαφυγή.  «Κατά βάση, η έκθεση περιγράφει παλαιά θέματα, κάποια από αυτά πριν από μία δεκαετία και εμείς έχουμε αποτρέψει από τότε τα πρόσωπα που επιδιώκουν να κρύψουν την περιουσία τους από τις φορολογικές Αρχές.

Με πληροφορίες από CNBC

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ