Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

H&M: Κέρδη-έκπληξη το Α' τρίμηνο - Οι περικοπές κόστους αποδίδουν καρπούς

H&M / Πηγή: Intime
H&M / Πηγή: Intime

Λειτουργικά κέρδη-έκπληξη ανακοίνωσε η H&M για την περίοδο Δεκέμβριος-Φεβρουάριος, καθώς τα μέτρα περικοπής του κόστους άρχισαν να αποδίδουν καρπούς, παρά τον περιορισμό των δαπανών των καταναλωτών λόγω υψηλού πληθωρισμού.

Τα λειτουργικά κέρδη του σουηδικού ομίλου το πρώτο οικονομικό τρίμηνο ανήλθαν σε 725 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (69,73 εκατ. δολάρια) έναντι κερδών 458 εκατομμυρίων κορώνων έναν χρόνο νωρίτερα.  Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Refinitiv είχαν προβλέψει ζημιές 1,10 δισεκατομμυρίων.

Η H&M ανακοίνωσε περιθώριο λειτουργικού κέρδους 1,3%, από 0,9% έναν χρόνο νωρίτερα.

Οι μετοχές της H&M σημείωσαν άνοδο άνω του 7% στις πρώτες συναλλαγές.

►Διαβάστε επίσης: «Σφαγή» προσωπικού με 1500 απολύσεις

«Το ξεκίνημα του έτους δείχνει ότι έχουμε κάνει θετικά βήματα προς τον στόχο μας να επιτύχουμε λειτουργικό περιθώριο κέρδους 10% από το επόμενο έτος», ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος Helena Helmersson σε ανακοίνωσή της.

Η H&M δήλωσε ότι απέκτησε τις υπόλοιπες μετοχές της πλατφόρμας μεταχειρισμένων ενδυμάτων Sellpy, κάτι που συνέβαλε σε ένα λογιστικό κέρδος ύψους 1 δισ. εκατομμύριο κορώνων. Η H&M κατείχε το 79,84% της Sellhelp AB, στην οποία ανήκει η πλατφόρμα Sellpy.

Ενώ η H&M έδειξε σημάδια ότι έθεσε υπό έλεγχο το κόστος της, εξακολουθεί να δίνει μάχη απέναντι στον μεγάλο της αντίπαλο, την  Inditex, ιδιοκτήτρια της Zara και άλλων εμπορικών σημάτων, καθώς και των ταχέως αναπτυσσόμενων διαδικτυακών εταιρειών γρήγορης μόδας, όπως η SHEIN και η Temu.

«Οι εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος αγοράς συνεχίζουν να βελτιώνονται, οι εργασίες για το πρόγραμμα κόστους και αποτελεσματικότητας προχωρούν με πλήρη ταχύτητα και πολλές από τις αλλαγές που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να έχουν αποτέλεσμα», δήλωσε η Helmersson.

Η H&M δήλωσε ότι οι καθαρές πωλήσεις για τον Μάρτιο αναμένεται να αυξηθούν κατά 4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Αυτό ξεπερνά το 3% του πρώτου τριμήνου, ωστόσο υστερεί σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Οι μετοχές της H&M έχουν αυξηθεί κατά 9,5% μέχρι στιγμής το 2023, ενώ η Inditex έχει κερδίσει 19,7%.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ