Νέα
  • ΓΔ: 1217.86 +0.72%
  • Τζίρος: 79,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία: Βουτιά του πληθωρισμού στο 7,8% τον Μάρτιο

Μεγάλη ήταν η πτώση του πληθωρισμού στη Γερμανία τον Μάρτιο, κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης της τιμής του φυσικού αερίου σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 7,8% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 9,3% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας.

Οι οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, ανέμεναν μία μικρότερη αύξηση 7,5% των τιμών, αλλά η πτώση είναι σημαντική και δίνει ανάσα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που έχει αυξήσει 3,5 ποσοστιαίες μονάδες τα επιτόκιά της από τον περασμένο Ιούλιο.  

Ο δομικός πληθωρισμός παραμένει υψηλός

Πολλοί αξιωματούχοι, ωστόσο, φοβούνται ότι ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων - θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Στην Ισπανία, όπου ο γενικός πληθωρισμός έκανε βουτιά στο 3,1% τον Μάρτιο, ο δομικός υποχώρησε μόνο οριακά στο 7,5%.

Αύριο θα ανακοινώσει η Eurostat τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, με τους αναλυτές να αναμένουν βουτιά στο 7,1% για τον γενικό δείκτη από 8,5% τον Φεβρουάριο, αλλά μικρή άνοδο του δομικού στο επίπεδο – ρεκόρ του 5,7%.

Οι μισθοί είναι ένας βασικός παράγοντας που παρακολουθούν οι αρμόδιοι για να δουν αν ο πληθωρισμός εμπεδώνεται. Οι συζητήσεις με τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα στη Γερμανίας, που ζητούν διψήφιες αυξήσεις μισθών, ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία χθες το βράδυ και το θέμα παραπέμπεται στη διαιτησία.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ